Traje sastanak Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta

U Banskim dvorima u srijedu je počeo prvi sastanak Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta na kojem će biti riječi o kandidatima za zamjenike i pomoćnike ministara.

Član Vijeća Ivan Kovačić (Most) rekao je novinarima da se na prvom sastanku očekuje dogovor o načinu rada i pitanjima koja se trebaju riješiti. Najavio je kako se Vijeće više neće sastajati u Vladi već u stranačkim prostorijama ili Saboru, jer ne žele da to izgleda kao neko “paravladino tijelo”. Na sastanku će se raspravljati o prijedlozima za zamjenike i pomoćnike ministara, ali se danas neće znati njihova imena. “Imat ćemo prijedloge o kojima ćemo raspravljati unutar klubova Mosta i Domoljubne koalicije, te ćemo nakon toga na idućim sjednicama donositi odluke”, kazao je Kovačić koji procjenjuje da će sve biti rješeno u idućih tjedan do deset dana.

Ines Strenja Linić (Most) rekla je kako će se na sastanku dogovoriti o načinu biranja zamjenika i pomoćnika ministara, te o natječajima za biranje čelnika javnih poduzeća. Naglasila je da su namjerno htjeli da Vijeće ima parni broj članova kako bi se sve odluke donosile zajedničkim dogovorom i kako bi iznjedrili što kvalitetnije ljude i što brže započeli s radom. Ona smatra da se imena zamjenika ministara mogu znati za tjedan do dva dana. “To je velik posao, treba odmah krenuti u to jer je rok počeo teći otkad smo formirali Vladu i vrijeme neće biti na našoj strani. Trebamo se što prije posložiti”, rekla je Strenja Linić.

Na upit kada će doći na red predizborna obećanja, kao npr. tisuću eura za svako novorođeno dijete, odgovorila je da se pronatalitetne mjere trebaju početi provoditi što prije, no osim novca koji se potroši, majkama treba omogućiti da zadrže svoje prihode dok se brinu o maloj djeci kako bi se lakše odlučile na rađanje. Uz to, majkama trebaju biti dostupni dječji vrtići, a mladim parovima bi se trebalo omogućiti zapošljavanje i povoljnije stambene kredite. “To je previše kompleksna priča da bi se riješila samo s tisuću eura. To je jedan od prioriteta koje Vlada mora početi planirati i odraditi do ljeta”, kazala je Strenja Linić. Ladislav Ilčić (Hrast) ponovio je da će na sastanku usklađivati prijedloge vezane uz zamjenike i pomoćnike ministara, a sami ministri će odlučivati između ponuđenih kandidata. Smatra kako je to privremeno riješenje jer bi se s najavljenom rekonstrukcijom Vlade išlo na državne tajnike.

Član Vijeća Miodrag Demo, upitan o privatnom sastanku predsjednika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i jedan od vođa prosvjeda pred Ministarstvom branitelja Josipa Klemma i bivšeg ministra branitelja Predraga Matića, rekao je kako mu je” lijepo vidjeti hrvatske branitelje da se druže zajedno”. “To je lijepa poruka i tako treba nastaviti dalje. Hrvatskoj treba optimizma, a ne podjela. Treba raditi i pokrenuti zemlju”, kazao je Demo. Izrazio je nadu da će se uskoro znati ime novog ministra hrvatskih branitelja, te demantirao da je on kandidat za tu funkciju niti da zna ime kandidata za ministra.

0 comments