Traje sastanak predsjedništva HDZ-a, hoće li žrtvovati Hasanbegovića?

Predsjedništvo HDZ-a danas će se sastati u Hotelu Panorama. Sastanak je najavljen za 15 sati, a za pretpostaviti je kako će se razgovarati o potezima stranke u političkoj krizi koja trese zemlju.

Prilikom dolaska na sjednicu Predsjedništva stranke, nitko od članova nije bio raspoložen za izjave. Pokraj novinara su, bez riječi, prošli i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, Andrija Mikulić, zamjenik predsjednika, Milijan Brkić, aktualni ministar financija i novi HDZ-ov mandatar, Zdravko Marić, kao i ministri prometa i infrastrukture te zdravlja, Oleg Butković i Dario Nakić. Kontorverzni ministar kulture Zlatko Hasanbegović je poručio novinarima da pitaju neimenovane izvore koja je njegova sudbina u Vladi, budući da se spekulira da je on prvi u redu za “žrtvovanje” kako bi se pridobila šira, preslagana koalicija, koja bi uključivala i nacionalne manjine.

HDZ još uvijek nema 76 ruku potrebnih za preslagivanje Vlade, pa istaknuti članovi stranke o tome uopće ne žele ni razgovarati. “Sve ćete vidjeti i čuti ovih dana, idemo dalje”, rekao je Miro Kovač u nedjelju upitan ima li HDZ dovoljan broj ruku. Prilično je jasno da HDZ u novoj vladi ne želi surađivati s Mostom i premijerom Oreškovićem, pa bi im podrška manjinaca mogla biti od velike važnosti. Spekulira se da bi netko od njih mogao dobiti mjesto potpredsjednika Vlade.

Zadnjih 6 mjeseci slušamo samo veto ovo, veto ono. Dalje tako ne možemo i u tom smjeru mi sigurno nećemo ići dalje. Strpite se još malo, svi će biti zadovoljni rješenjem”, kazao je HDZ-ov Andrija Mikulić. Sve opcije još su otvorene, a izbori su ona koju u HDZ-u najmanje priželjkuju. Ukoliko premijer Orešković na njihovu inicijativu bude opozvan u Saboru HDZ će predložiti Zdravka Marića za novog mandatara. On će pak imati zadatak da što prije predsjednici dokaže kako ima potrebnih 76 ruku za preslagivanje većine koja će podržati novu vladu. Neke odgovore mogli bismo dobiti danas nakon sastanka Predsjedništva, piše N1.

You may also like