Traje porezni rat protiv multinacionalki u EU

I druge multinacionalne kompanije možda krše europske propise, iako nisu dogovorile ekstremne porezne aranžmane kao Apple u Irskoj ali prebacuju zaradu preko te zemlje u porezne oaze, upozorila je europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja.

Margrethe Vestager utvrdila je da Apple mora Irskoj uplatiti rekordnih 13 milijardi eura na ime preniskih poreznih obveza irskih podružnica u višegodišnjem razdoblju.

U razgovoru za Reuters povjerenica EU kazala je u četvrtak da i aranžmani drugih kompanija, koji uključuju preusmjeravanje zarade u podružnice registrirane u Irskoj, sa sjedištima na teritorijima poput Bermudskih otoka, možda predstavljaju kršenje europskih propisa po istoj osnovi. “Zbog irskih poreznih zakona porezi nisu plaćani nigdje”, upozorila je Vestager.

Na pitanje bi li utvrđeni iznos neplaćenih poreznih obveza bio drugačiji da je glavni ured Appleove irske podružnice bio registriran na Bermudskim otocima i da je tamo plaćao poreze, Vestager je odgovorila: “Ne bitno”.

Po njezinim se riječima bit slučaja s Appleom sastoji u činjenici da su u Irskoj registrirali kompaniju koja je knjižila većinu zarade ostvarene u zemljama širom Europe. Budući pak da su irske vlasti smatrale da nije registrirana u toj zemlji, prijavljivali su vrlo mali oporezivi prihod.

Izvršni direktor Applea Tim Cook i Washington kritizirali su odluku Europske komisije o Appleovim neplaćenim poreznim obvezama, ocijenivši je nepravednim pokušajem naplate poreza koji bi trebao biti plaćen u SAD-u.

Europska je povjerenica jučer poručila Washingtonu da će – u slučaju da američke porezne vlasti žele oporezivati zaradu koju je prijavilo Appleovo poslovanje u Irskoj – ona sukladno tome smanjiti iznos Appleovih neplaćenih poreznih obveza.

SAD bi to mogao napraviti tako da prisili Apple da njegove irske podružnice plaćaju veće naknade uredu kompanije u američkoj saveznoj državi Kaliforniji za pravo na korištenje Appleovih patenata. “Ako američke porezne vlasti zaključe da naknade uplaćene temeljem sporazuma o podjeli troškova nisu dovoljne… i da bi trebali plaćati više u sklopu tog sporazuma, time bi se više novca prebacilo u SAD i to bi moglo promijeniti računovodstvene knjige i račune u SAD-u”, pojasnila je Vestager.

Iznos se pak po njezinim riječima ne bi mijenjao u slučaju da Apple iduće godine prebaci novac iz irskih podružnica u SAD isplatom dividendi, iako bi se u tom slučaju dividende oporezivale.

Nije željela reći koje su još kompanije – pored već najavljenih istraga o poreznim aranžmanima Amazona i McDonald’sa u Luxembourgu – pod povećalom njezina povjerenstva u Bruxellesu.

Kazala je tek da otkada im je istraga američkog Senata iz 2013. skrenula pozornost na Appleove metode izbjegavanja poreznih obveza i na druge slučajeve, u Bruxellesu su odlučili analizirati oko tisuću takvih primjera u Europskoj uniji.