Total i Marubeni grade solarnu elektranu u Kataru

Al Kharsaah
Francuski Total je objavio da će razviti solarni projekt Al Kharsaah snage 800 MW u Kataru. Investicija od oko 500 milijuna dolara bit će najveći solarni projekt tvrtke do danas.

Projekt je, inače, dodijeljen konzorciju Total (49 posto) i Marubeni (51 posto) na natječaju koji je završio prošli tjedan s pobjedničkom cijenom od 0.016 $/kWh – najnižom dobitnom ponudom ikad registriranom na aukciji za obnovljive izvore velike energije.

Solarna elektrana će biti izgrađena na više od 1000 hektara zemlje i opremljena s dva milijuna solarnih modula, a očekuje se da će puni kapacitet postići do 2022. godine. Električnu energiju će isporučivati u okviru 25-godišnjeg ugovora o otkupu električne energije (PPA).

Solarni projekt Al Kharsaah pomoći će Kataru da zadovolji ogroman porast potražnje za električnom energijom za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se održati 2022. godine. Očekuje se da će Al Kharsaah smanjiti emisiju ugljikovog dioksida za 26 milijuna tona tijekom svog životnog vijeka.

Total razvija projekte čiste energije u različitim regijama svijeta i postupno gradi portfelj s niskim udjelom ugljika koji bi do 2040. godine mogao biti zaslužan za 15-20 posto prodaje. S obzirom na potencijal u sektoru obnovljivih izvora, nije jedini – i druge naftne i plinske kompanije poput Chevrona i Royal Dutch Shella, također, ulažu u sektor obnovljive energije, piše portal Oie.hr.

You may also like