Toshiba želi preuzeti britanske nuklearke

Kako je izvijestio američki portal ‘Power Engineering International’, japanska skupina Toshiba je najavila kako od francuske energetske tvrtke Engie želi otkupiti 40% udjela u operatoru predviđenog nuklearnog projekta NuGen.

Radi se o projektu kojim bi se trebala izgraditi nova britanska nuklearna elektrana na lokaciji Moorside, na području Zapadne Cumbije, na sjeverozapadu Engleske. Projektom je predviđena gradnja tri reaktora tipa Westinghouse AP1000 u elektrani , što je nedavno odobrilo i nadležno britansko tijelo. No, još nije poznato hoće li se postrojenje uopće graditi. Za spomenuti udio je Toshiba, koja već ima 60% udjela u projektu, voljna platiti 138 mil. dolara. Ipak, time bi se još više uplela u nuklearne projekte izvan Japana, dok je istodobno nad njezinom američkom nuklearnoenergetskom podružnicom Westinghouse Electric zatraženo pokretanje stečajnog postupka.

Pri tome Toshiba ističe da se radi samo o privremenom rješenju i, nakon što cijelosti preuzme projekt NuGen, nekom će ga prodati. Naime, Toshibin dugoročni cilj je napuštanje poslovanja s nuklearnom energijom.

You may also like