Home Bosna i Hercegovina Tonino Picula smatra, BIH treba redizajn Daytonskog sporazuma

Tonino Picula smatra, BIH treba redizajn Daytonskog sporazuma

by Agencije

Sudionici Međunarodne konferencije BiH između Daytona i Bruxellesa, koja je počela u subotu u Mostaru u organizaciji Paneuropske unije, na kojoj sudjeluju i hrvatski eurozastupnici Tonino Picula i Dubravka Šuica, pozvali su na ubrzanje europskog puta zemlje i promjenu Daytonskog sporazuma koji je tome procesu postao zapreka.

Zastupnik Picula ocijenio je da Daytonski sporazum, čiji je Ustav sastavni dio, često zemlju dovodi u ‘shizofrenu situaciju’. “Daytonski sporazum je odličan dokument koji je zaustavio rat, ali nije dobar za izgradnju moderne višenacionalne države”, ocijenio je Picula i dodao kako se u sklopu približavanja Europskoj uniji trebaju tražiti nova rješenja za tu zemlju. On nije izrazio pretjerani optimizam da će novi pristup Europske unije prema BiH s naglaskom na socijalne i ekonomske reforme dati rezultata, opetujući da je problem zemlje vezan za njezinu ustavnu strukturu.

Predsjednik Međunarodne panuropske unije Alain Terrenoire ocijenio je da BiH s Daytonskim sporazumom neće imati puno šansi za približivanje Europskoj uniji te da zemlji treba prava vlada i parlament kakve imaju moderne demokracije. “Europa mora nastaviti s pomoći BiH da okrene leđa Daytonu i da uđe na pravi put koji će je dovesti bliže Europskoj uniji”, istaknuo je Terrenoire.

Europarlamentarka Dubravka Šuica izjavila je novinarima da se BiH dugo godina nalazi u statusu quo dodajući da se procesi u toj zemlji, ali i EU moraju pomaknuti s mrtve točke. “Nema alternative euroatlantskom putu. Stalno se govori da je Europska unija umorna od proširenja. U tu priča ne vjerujem jer je BiH uvijek bila u srcu Europe i ona takva treba postati i politički”, rekla je zastupnica Šuica.

Prvi poslijeratni predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik Paneuropske unije BiH Hasan Muratović ocijenio je da je BiH jako daleko od Bruxellesa, a da od Daytona ne može pobjeći. On je također izrazio sumnju u novi pristup EU prema BiH. “Sve dok se ne riješe ključni politički problemi, ne mogu se riješiti ključni ekonomski problemi”, istaknuo je Muratović. Na kraju Međunarodne konferencije BiH između Europske unije i Daytona sudionici će prihvatiti završni tekst deklaracije.

Related Posts