Toni Vidan: Plomin C je ekonomski neisplativ

Analiza koristi i troškova termoelektrane (TE) na ugljen Plomin C, koju je naručila Zelena akcija a izradilo Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), potvrdila je kako je taj projekt, čak i uz zanemarivanje utjecaja na zdravlje i okoliš, ekonomski neisplativ, ustvrdili su u ponedjeljak predstavnici Zelene akcije i DOOR-a te najavili da će analizu poslati Vladi, nadležnim ministarstvima, saborskim odborima, klubovima zastupnika i HEP-u.

“Projekt izgradnje TE na ugljen Plomin C je podložan rizicima koji ga s lakoćom mogu učiniti financijski neisplativim, a donosi više društvene štete nego koristi. Stoga preporučujemo Vladi da niti ne kreće s tim projektom”, poručila je izvršna direktorica DOOR-a Maja Božićević Vrhovčak na konferenciji za novinare.

Analiza pokazuje da stopa isplativosti Plomina C nije onolika kolika je bila kod drugih termoelektrana na ugljen, primjerice Plomina B, a kada se to proširi s analizom društvenih šteta i koristi, u kojoj su uzeti u obzir sigurnost opskrbe, zapošljavanje, utjecaj na okoliš i cijena emisijskih dozvola, taj projekt donosi više društvenih šteta nego koristi, rekla je Božićević Vrhovčak.

Voditelj Energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan podsjetio je kako se već godinama Plomin C promovira s isključivim argumentom ekonomske isplativosti. “Dakle, više se ne tvrdi kako taj projekt ne zagađuje okoliš i ne narušava zdravlje, jer se to prešutno prihvatilo, ali se to opravdava činjenicom da je ipak cijena struje iz termoelektrana na ugljen ekonomski najisplativija”, rekao je Vidan.

Zelena akcija pozdravlja najavu nove Vlade o maratoriju na Plomin C, ali želi da to postane i službeno stajalište, te poziva Vladu da se jasno odredi o gradnji TE na ugljen i izradi nove enegetske strategije. Hrvatska ima sjajnu šansu da korištenjem sredstava iz fondova EU-a pokrene novi investicijski ciklus u energetici, tvrdi Vidan, ali novac ne treba ulagati u “velike i prljave projekte”, nego u male projekte za korištenje obnovljivih izvora energije u vlasništvu lokalnih zajednica i pojedinaca.

Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić pozdravio je nedavnu najavu ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića (Most) da će se odustati od izgradnje Plomina C, poručuvši kako to želi čuti od cijele Vlade, pa i od većeg partnera u Vladi – HDZ-a, jer je projekt Plomin C počeo još u doba stare HDZ-ove Vlade, pa ga je bivša SDP-ova Vlada Zorana Milanovića preuzela s dolaskom na vlast.

You may also like

0 comments