Tomislav Nikolić ocijenio da će izjave iz Hrvatske loše utjecati na odnose

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u utorak navečer da predstavnici hrvatske vlasti ni ne slute koliko njihove poruke mogu loše utjecati na buduće odnose dviju zemalja i poručio da Srbija neće učiniti ništa da te odnose pokvari.

Nikolić je u New Yorku, gdje boravi na zasjedanju Opće skupštine UN-a, za Radio-televiziju Srbije (RTS) prokomentirao retoriku koja posljednjih dana stiže iz Zagreba od premijera Zorana Milanovića, ocijenivši da je “to radila i hrvatska predsjednica u svojoj kampanji”. “To je necivilizacijsko, nedemokratsko ponašanje u kampanji, za koje oni ni ne slute koliko loših posljedica može ostaviti na buduće odnose između Srbije i Hrvatske. Srbija neće učiniti nijedan potez da te odnose pokvari”, rekao je Nikolić.

On je naglasio da je Hrvatska članica Europske unije i da “o njoj treba razmišljati EU”. “Hrvatska je prihvatila stečevinu, standarde i principe EU-a, zajedničku politiku. Ovo što Hrvatska radi sigurno nije politika EU-a i to je kancelarka (Angela) Merkel jasno i glasno rekla i meni i drugim ljudima koji su to okolo slušali, i to prilično povišenim tonom: Srbija nije načinila nijednu grešku u ovim odnosima s Hrvatskom”, rekao je Nikolić.

Srbijanski predsjednik ocijenio je i da se u New Yorku, gdje je u tijeku zasjedanje Opće skupštine UN-a, o Srbiji lijepo govori i cijene njezini napori i na unutarnjem planu i na putu ka Europskoj uniji. Rekao je da se prvi puta osjeća kao predstavnik države koja nije na margini “već države s kojom se ozbiljno razgovara i na koju se ozbiljno računa i u međunarodnim svjetskim odnosima”, rekao je Nikolić za RTS.

On se u New Yorku sastao i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a iz njegova je ureda priopćeno kako su o nedavnoj blokadi granica “zajednički zaključili da to nije put za stvaranje potrebne atmosfere za suradnju u regiji, te da će se truditi da odnosi između Srbije i Hrvatske što prije ponovno krenu uzlaznom putanjom”. To je njihovo viđenje sadržaja razgovora, rekao je Luka Đurić, glasnogovornik predsjednice Grabar-Kitarović, ne navodeći pojedinosti. Milanović je u ponedjeljak rekao kako ne može “vjerovati onome što dolazi kao priopćenje iz ureda Tomislava Nikolića, tko god on bio”.

Nikolićeva savjetnica za medije Stanislava Pak istaknula je ranije u utorak u Beogradu da se sljedeći susret srbijanskog predsjednika i hrvatske predsjednice očekuje u hrvatskoj prijestolnici, te istaknula kako se Nikolić “ne obazire” na poruke koje posljednjih dana stižu iz Zagreba, te da hrvatski premijer svojim izjavama “ni na koji način ne može ugroziti” predsjednika Srbije.

You may also like