Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić rekao je u srijedu u Beogradu da Hrvatska proslavom Oluje slavi dan kada je nekažnjeno pobila i protjerala svoj narod i “paradom” poručuje Srbima neka se ne vraćaju, a mitropolit Amifolhije Radović nazvao je vojnooslobodilačke akcije Oluja i Bljesak “bljeskom mržnje”, prenose mediji.

Na Memorijalnoj akademiji u Beogradu na 5. kolovoza koji se u Srbiji obilježava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, Nikolić je kritizirao vojni mimohod održan u Zagrebu o 20. godišnjici vojnoredarstvene akcije Oluje kojom su  jednicu da je dijelom poticala Oluju, a dijelom bila “tragično nijema i ravnodušna”. Mitropolit Radović je optužio Eurosku uniju, NATO i Sjedinjene Države da su nasiljem otele Srbiji Kosovo i Metohiju. Srbija “konstantno pruža ruku pomirenja i suradnje” i pokazuje “iskrenu posvećenost miru i stabilnosti u regiji”, dok “druga strana na sva zvona slavi tuđu nesreću i bol”, rekao je još Nikolić na Memorijalnoj akademiji.

Nikolić vidi i nepravdu u postupanju prema manjinama. “Dok u Hrvatskoj Srbi nemaju pravo ni da imaju natpise na ulicama na svom pismu, u Srbiji manjinske zajednice Ustavom imaju zajamčena i veća prava od srpskog naroda”, rekao je. Srbijanski mediji ranije su prenijeli da je u podne minutom šutnje odana počast stradalim i prognanim Srbima uz zvuke sirene i zvona. Agencija Tanjug poslije je javila da se nisu čule sirene u središtu Beograda, a niti crkvena zvona zbog radova na crkvi.

Related Posts