Home Ekonomija Tomislav Ćorić: Osim sunca, trebat će nam i plan

Tomislav Ćorić: Osim sunca, trebat će nam i plan

by admin

Povodom jučerašnje anonimne ankete makroekonomista, koju je objavila informativna agencija, za komentar smo zamolili predsjednika Reformista i bivšeg podpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo Radimira Čačića te ekonomskog stručnjaka HDZ-a i profesora na Ekonomskom fakultetu Tomislava Ćorića.

“Vlada je dala procjenu rasta 0.4 posto, a sada makroekonomisti daju 0.6 posto za drugi kvartal za ovu godinu. Taj rast može biti takav, no on je posljedica oporavka tržišta Europske unije, ali i domaćeg izvoza uslijed toga. Na žalost, komponente domaće potražnje  nedovoljno se pridodaju tome rastu, o čemu sam već govorio kada sam davao izjave o smjernicama gospodarske politike za 2016. godinu”, rekao je Čorić.

“Makroekonomisti koji su kod Hine ostali anonimni svima su poznati, to su uvijek isti ljudi, no anonimnost je ovdje u funkciji senzacije tj. prikrivanje kako ovdje nema ništa nova”, rekao je Čorić.

“Na ovo je utjecalo najviše dobra turistička sezona. Zapravo bi nam trebao mnogo bolji program”, zaključuje Čorić.

Podsjetimo, zahvaljujući jačanju potrošnje, industrijske proizvodnje i izvoza, makroekonomisti procjenjuju da je hrvatsko gospodarstvo poraslo i u drugom tromjesečju ove godine, već treći kvartal zaredom, i to brže nego u prethodnom. Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će krajem idućega tjedna prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju, a pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Gotovo je neupitno da Europska unija ima prognozu rasta od 1.2 posto. Mi smo postali dio toga prostora i on često funkcionira kao zakon spojenih posuda, što se vidi i po rastu našeg izvoza koji uglavnom ide u EU. Zato EU utječe i na BDP Hrvatski. No, prognoze koje predviđaju tri puta manji rast nego li je u prostoru u kojem se nalazimo nisu ništa spektakularno, no objektivno je to dobra situacija”, rekao je Čačić.

“Uvijek bismo htjeli više i bolje, a prostor turizma je značajno potentan pa bi i u slijedećim kvartalima taj rast trebao biti zbog turizma značajan. Rast će biti 0.4 posto, no trebao bi biti veći”, ističe Čačić.

“Najvažniji komoparativni podatak je onaj koji je objavila Ivana Maletić, a to je da mi jesmo u plusu po iskoristivosti EU fondova, no na najnižoj smo razini u Uniji”, rekao je Čačić.

Related Posts