Tomislav Ćorić: Nadam se da će kreditne agencije dati prostora novoj vladi

Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić izrazio je u utorak nadu da će kreditna agencija Standard & Poor (S&P) dati “određeni prostor” novoj vladi i promjenama koje se očekuju i tek onda pristupiti eventualnoj promjeni hrvatskog kreditnog rejtinga.

“Nažalost u protekle četiri godine Hrvatska je dvaput doživjela pad kreditnog rejtinga i negativne izglede, a sada smo jedna od četiri ekonomije koje imaju negativne izglede u svijetu vezano uz kreditni rejting”, upozorio je Ćorić u izjavi za novinare u središnjici HDZ-a vezano uz činjenicu da Hrvatsku krajem tjedna čeka nova procjena kreditnog rejtinga agencije S&P.

Izrazio je nadu da će rejting agencije dati određeni prostor novoj vladi i promjenama koje se očekuju i tek onda pristupiti eventualnoj promjeni kreditnog rejtinga. Ćorić je kazao i kako obeshrabruje što je naša zemlja u zadnje četiri godine doživjela ogroman porast javnog duga koji se približava razini od 90 posto BDP-a te da ne veseli niti činjenica da je prošle godine deficit proračuna bio oko 4,5 posto BDP-a što je vodilo daljnjem rastu javnog duga.

Nije želio potvrditi, ali niti demantirati informaciju da će se mandatar Tihomir Orešković uskoro naći s ljudima iz financijskih agencija i banaka rekavši da bi osobno uvijek to pozdravio. “Takva situacija govori u prilog tezi da je mandatar Orešković itekako svjestan gorućeg problema hrvatske ekonomije i dobrodošla je bilo kakva aktivnost koja vodi stabilizaciji javnih financija i povećanju kredibiliteta u očima svjetske ekonomske javnosti”.

Ćorić je, upitan kako komentira podatke HNB-a da su izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prva tri tromjesečja prošle godine bila znatno manja nego u istom razdoblju 2014. godine, kazao kako Hrvatska godinama po procjenama mnogih relevantnih financijskih institucija nije najbolje investicijsko okruženje zbog loše poslovne klime. Upozorio je kako je 2015. godina označila i negativna kretanja u financijskom sektoru te drži kako je taj rezultat djelomično posljedica i toga da su financijski posrednici doživjeli negativne rezultate usred konverzije kreditnih linija švicarskog franka u euro. “U području investicija jako puno se može napraviti”, kazao je Ćorić.

You may also like

0 comments