Tomaić: Začuđuju teritorijalne pretenzije Slovenije

Danas je istekao rok Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu u kojem se Hrvatska trebala očitovati o svojim stajalištima oko spora sa Slovenijom. O aktualnom trenutku arbitraže u Studiju 4 govorila je Tatjana Tomaić, znanstvenica iz Instituta Ivo Pilar.

‘Hrvatska je poduzela sve pravne postupke nužne za izlazak iz arbitraže, a Arbitražni sud se ponaša kao da je sve normalno. Pozvala se na čl. 60 Bečke konvencije pravu međunarodnih ugovora koji predviđa da bitna povreda ugovora jedne srtrane ovlašćuje drugu stranu za prekid tog ugovora. Za nas je arbitraža gotova – eventualno je moguće pokrenuti novi postupak ili iznalaženje bilateralnog rješenja, naglasila je Tomaić dodavši kako granični sporovi nisu rijetkost.

‘Slovenija je u više navrata pokušavala provocirati incidente u Savudrijskoj vali, i začuđuje tolika teritorijalna pretenzija Ljubljane’, dodala je. ‘Mi moramo štititi naše granice, to je naše pravo i obveza a dok se ne riješi spor – mjerodavna je crta sredine u Savudrijskoj vali prema Deklaraciji Sabora RH iz 1999. i činjenice da je Slovenija ulaskom u EU 2004. proglasila svoje teritorijalno more od od 180 km2 i razgraničenje crtom sredine. Nije točna tvrdnja Slovenije da je obnašala jurisdikciju u čitavoj Savudrijskoj vali – to dokazuju razni dokukmenti’, ustvrdila je Tomaić.

Podsjetimo, slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je hrvatskoj veleposlanici Vesni Terzić predalo notu protiv uplovljavanja hrvatske policije i broda ribarskog inspektora u vode Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva, za koje Slovenija drži da pripadaju njoj. Hrvatsku je veleposlanicu primio je vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja za poslove EU-a David Brozina te u razgovoru istaknuo da je sa slovenskog stajališta arbitražni sporazum o rješenju graničnog prijepora još na snazi.

You may also like

0 comments