Todorić potvrdio, ulazi u političku arenu

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, koji je nedavno pušten iz istražnog pritvora uz visoku jamčevinu, u srijedu je najavio da će se politički aktivirati te uputio oštre kritike na račun premijera Andreja Plenkovića i Vlade, ističući i da je Povjerenstvo za sukob interesa potvrdilo da su bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić krivi za organiziranje otimanja Agrokora.
“Danas, nakon dvije godine mandata Vlade Andreja Plenkovića, Republika Hrvatska je socijalno, društveno i gospodarski potpuno uništena, devastirana, imamo kaos i diktaturu, svakodnevno gledamo razaranje institucija, najlošija smo članica EU, zadnji smo po svim pokazateljima, na samome smo dnu”, navodi Todorić na svom blogu. Ističe i da Hrvatska danas nije zemlja znanja, vladavine prava, nije zemlja koja brine o demografskom statusu, ekonomskom položaju građana niti same države.

Za svoj kazneni progon ponavlja teze kako je riječ o otimačini Agrokora, “monstruoznom kriminalnom projektu neviđenom u povijesti ovoga dijela EU-a”, te navodi kako je to najbolji primjer koruptivne, antinacionalne vlasti, koja je planski otela budućnost građanima RH i državu bacila na koljena.

Politički ću se aktivirati kako bih promijenio katastrofalni položaj Hrvatske

Todorić ne navodi detalje kako se misli politički aktivirati, ali ističe kako se na to odlučio kako bi promijenio “ovaj katastrofalan položaj Hrvatske”, gledajući “ovu diktaturu kojom upravlja premijer Plenković, kojom nesmiljeno nanosi ogromne štete RH, građanima uništava domovinu i njenu budućnost”.

Poručuje da se u Hrvatskoj mora okupiti sve ljudske potencijale, svakog pojedinca kako bi na najbolji način iskoristili nacionalna bogatstva – šume, vode, zemljišne površine i more, “kako bismo na najfunkcionalniji način realizirali nacionalne interese”.

Siguran je, kaže, da će se “ovu korupcijsku, nesposobnu, diktatorsku vlast jednostavno izbrisati – kako bi svojoj domovini Hrvatskoj i našoj djeci osigurali bolju budućnost” Todorić je ustvrdio kako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, odlukom da su povrijedili načela obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor, potvrdilo da su Dalić i Marić krivi za planski organizirano udruženje za otimanje Agrokora.

Kontradiktornosti Dalić, Marića i Petrova dokazuju istinitost udruženja u Borg grupu za otimanje Agrokora

“I bježanje, i skrivanje i laganje ostavlja iza sebe dokaze. Tako nam iskazi te nesuglasice i kontradiktornosti M. Dalić sa iskazima i svjedočenjima Z. Marića i B. Petrova donose nove nepobitne dokaze o istinitosti planskog organiziranog vaninstitucionalnog udruženja za otimanje Agrokora, nazvanoga Borg Grupa!”, poručio je.

Kao primjer te kontradiktornosti navodi tvrdnje Petrova da “Borg grupa nije izabrana od koalicijskih partnera”, dok je Dalić posvjedočila Uskoku da ekspertna radna skupina za Agrokor nije bila formalizirana u smislu neke odluke Vlade, ali je bila rezultat koalicijskog dogovora. “Nakon Povjerenstva imamo nepobitan dokaz, kao što to već mjesecima dokazujemo, da je to jedna privatna tajna skupina koja je funkcionirala vaninstitucionalno, s jasnom i isplaniranom namjerom takvog tajnog djelovanja. Imamo priznanje da su određeni državni dužnosnici simulirali razlog okupljanja nekih pojedinaca, a sa druge strane, tajno, u proširenom sastavu formirali Grupu BORG, koja je za zadatak imala isplaniranu i nezakonitu ortačku intervenciju u Agrokor, korištenjem državnog mehanizma”, naglašava Todorić.

Proziva hrvatsko pravosuđe da nema hrabrosti djelovati i saslušati sve uključene, kako bi otkrili razmjere protupravnih radnji koje su se dogodile. “Čini mi se da su svi drugi (mediji, pojedinci, određena povjerenstva i nevladine organizacije) učinkovitiji u otkrivanju istine i kaznenih djela, od onih čiji je to posao”, navodi Todorić.

Neovisnom istragom do istine, pa makar vodila do kaznene odgovornosti čelnika HDZ-a i Vlade

Zahtijeva neovisnu istragu kojom bi se razotkrila istina, “pa makar vodila do kaznene odgovornosti pojedinaca na čelu HDZ-a i Vlade RH”. “Gospodin Plenković, premijer RH, nakon čitavog niza skandala i protupravnih radnji, a sada otkrića laži iza koje se je skrivao, a očito teških protupravnih radnji koje su rađene, treba dati ostavku!”, ističe Todorić.

Inače, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo u studenom 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Istraga je nedavno produljena za najdulje šest mjeseci i trebala bi biti dovršena najkasnije u svibnju 2019.

Uz Todorića i sinove, istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeni su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

You may also like