Tko želi zaustaviti plinovod Turski tok

Plinovod Turski tok preko Srbije može se graditi i uvjeti koje pred Srbiju postavlja Energetska zajednica (EZ) neće ugroziti taj veliki projekt koji treba početi krajem ožujka ili početkom travnja, potvrdili su Janez Kopač, direktor Tajništva Energetske zajednice i Dušan Bajatović, glavni direktor Srbijagasa.
Uvjeti Energetske zajednice svode se na određeni postotak kapaciteta plinovoda s ruskim plinom koje treba ustupiti trećoj strani. “Ali ti uvjeti niti na koji način ne mogu ugroziti gradnju plinovoda. Uostalom, Agencija za energetiku Srbije (AERS) treba dostaviti svoje mišljenje na prijedlog EZ”, rekao je Kopač, prenosi Politika U mišljenju Energetske zajednice stoji da je Srbija dobila pozitivnu ocjenu za izuzeće iz trećeg energetskog paketa, ali da 10 do 70 posto svojih kapaciteta treba ustupiti nekoj drugoj kompaniji. Niti jedan od tih postotaka nije trajan, već će važiti određeno vrijeme i za određene tačke na kojima se preuzima plin ili na mjestima gdje će plin iz Bugarske ući u Srbiju.

Na pitanje bi li ta treća strana mogla doći iz pravca Horgoša gdje Srbijagas sada preuzima ruski plin, Kopač je pozitivno odgovorio i objasnio da bi oslobađanjem tog pravca tuda mogao prolaziti plin iz Nizozemske, Norveške i Rusije, što zahtijeva Energetska zajednica. Međutim, veliki energetski posao pokušat će zaustaviti Amerikanci. Mike Pompeo, američki državni tajnik, ovog tjedna posjetit će Budimpeštu, gdje će nastojati odvratiti Mađarsku od davanja podrške gradnji Turskog toka, kojim treba dolaziti ruski plin, prenosi Tanjug.

Međutim, Dušan Bajatović misli da će takvo lobiranje propasti. “Svjedoci smo i da SAD pritišće Njemačku i Rusiju zbog Sjevernog toka. Budući da ne nude alternative, ekonomski interesi će prevladati političke i projekt Turski tok će se realizirati. Do jučer su svi sumnjali u Bugarsku, sada im je preostala Mađarska”, kaže Bajatović.

Aleksandar Antić, srpski ministar energetike, objasnio je da će se AERS do kraja ožujka ili početka travnja izjasniti o novom objavljenom mišljenju Energetske zajednice nakon čega bi mogla početi gradnja plinovoda. Do tada će se donijeti i investicijska odluka i mišljenje o zakupu kapaciteta, objasnio je Antić.

Dušan Bajatović ponovio je da je novac osiguran i da ne vidi niti jednu primjedbu Energetske zajednice koja može zaustaviti projekt. Objasnio je da se mišljenje Srbije ne razlikuje od mišljenja Energetske zajednice kada je riječ o energetskoj sigurnosti i potrebi da postoji takva infrastruktura, namijenjena prije svega jugoistočnoj Europi, ali da različito gledaju na pitanje konkurencije, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments