Tko zapravo financira Živi zid?

Nakon što je Hrvoje Runtić jučer bacio sumnju na financije Živog zida, pokušali smo istražiti tko im je sve davao novac i koliko

Nakon što je član Živog zida Hrvoje Runtić otkrio da su u tu stranku stizale kuverte s novcem donatora kojih nema na službenom popisu, pokušali smo doznati koliko su novca u kampanji potrošili i tko ih je financirao obzirom na to da su populacija kojoj se obraćaju – prvenstveno oni siromašni i obespravljeni.

Kada se zbroje sve donacije iz privremenog izvješća stranke, Živi zid dođe se do cifre od 123.000 kuna, a u predizbornoj kampanji su prema tome izvješću potrošili 407.000 kuna na promidžbu.

Ona koja je pisala izvješće za Sinčićevu koaliciju Jedina opcija uvjerava kako je sve prema propisima. “Nije podizan kredit, postoje vlastita sredstva stranke koja su prebacivana”, pojasnila je tajnica stranke Ivana Kolovrat.

Tvrde kako će takve transakcije objaviti u finalnom izvješću koje svaka stranka mora predati DIP-u u roku 30 dana nakon izbora. No još jedan dio upada u oči. Naime, na dva mjesta navedeno je da je netko donirao 10.000 kuna Živom zidu, ali rubrika ime je prazna, što nije prema pravilima.

Upitana je li riječ o anonimnim donacijama, Kolovrat je odgovorila: “Meni to nije poznato, stvarno ne znam zbog čega je došlo do pogreške”. HDZ, kao i SDP i Most, koji se zalaže za transparentnije financiranje stranaka – sve te stranke imaju jednako nepregledna izvješća o financiranju. “Formati su vrlo teški i nedostupni i ne možete pronaći sva izvješća na jednom mjestu. DIP bi trebao sve to objaviti na jednom mjestu”, smatra Dragan Zelić iz GONG-a.

Međutim, to Državno izborno povjerenstvo ne čini. U GONG-u upozoravaju i da stranke doslovno još uvijek mogu raditi što god hoće. “Vi možete staviti u financijske izvještaje neke stvari koje možda nisu istinite, pitanje da li će se to dodatno provjeravati i pitanje hoće li se vidjeti da li ste možda vi više potrošili nego ste prikazali i tko je to uplatio. Nitko, nažalost, to ne kontrolira”, dodaje Zelić, a prenosi RTL.

Iz DIP-a nam odgovaraju da je u tijeku nadzor privremenih izvješća i da će u roku od 60 dana od objave službenih rezultata, objaviti svoje izvješće o poštivanju zakona vezanih uz izbornu promidžbu.

You may also like

0 comments