Tko su to Slobodni birači?

Izbori u Bavarskoj izazvali su prijepore na njemačkoj političkoj sceni, krizu povjerenja u njemačku vladu i ponovni rast Stranke zelenih. No, najveći dobitnik bavarskih izbora su Slobodni birači, koji su u prilici stvarati vlast u toj njemačkoj pokrajni s regionalnom demokršćanskom strankom CSU.
Bila je to prigoda, upitati za mišljenje o Slobodnim biračima, možda najboljeg poznavatelja njemačkih prilika u nas i bivšeg njemačkog studenta. Sugovornik nam je bio  prof.dr.sc. Goran Bandov, stručnjak za međunarodne odnose i međunarodno javno pravo, izvanredni profesor, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

Što ili tko su to Slobodni birači?

Freie Wähler (FW) iako mreža političara lokalne razine, koje djeluje još od 1950-tih godina, globalnu pažnju zadobiva tek na zadnjim izborima, kad se nameće u treću stranku po broju glasova, ali i kao vrlo vjerojatni partner CSU u upravljanju Bavarskom u narednom razdoblju. Do sadašnje izjave čelnika FW pokazuju da bi stranka mogla biti ugodniji partner od drugih potencijalnih koalicijskih partnera poput primjerice Zelenih, koji od CSU neće tražiti izmjene u vodstvu stranke te svojom koalicijom neće diretno utjecati na veliku koaliciju u Berlinu.   FW djeluju na području cijele Njemačke, a kao inicijativa se pojavljuju još 1950tih godina kao mreža lokalnih političara, koji se sredinom 60tih godina prošlog stoljeća udružuju u Savezno udruženje FW, koje na narednom nizu izbora ne polučuje zamjetnije rezultate na višim razinama, ali ostvaruje solidne rezultate u pojedinim lokalnim sredinama. Izbori za pokrajinski parlament u Bavarskoj 1998. godine imaju snažniji utjecaj na profilaciju tada još samo mreže političara FW iako zapravo ne ulaze u parlament s 3,7%, ali se pokazuju kao ozbiljna organizacija, koja jasno zagovara određene ideološki ne obojane politike, koje zadobivaju podršku građana.

Nakon tih izbora FW izlaze kao mreža lokalnih političara i na niz drugih pokrajinskih izbora, ali uvijek uz određena negodovanja dijela članova, kao što je bilo i u slučaju Bavarske 1998. godine, ali s značajno slabijim rezultatima. Ključna zamjerka članova, koji su bili protivni izlasku na pokrajinske izbore da bi se mogao izgubiti lokalni karakter udruženja, te bi se udruženje moglo profilirati u samo još jednu stranku u nizu, što su svakako željeli izbjeć, jer su se željeli nametnu kao njihova alternativa na lokalnoj razini.

Unatoč tom prigovoru, FW se sve snažnije angažira u visokoj politici, te se nakon vrlo uspješnih izbora 2008. godine u Bavarskoj gdje se zadobiva podrška 10,2% birača izašlih na izbore, kreće u formiranje političke stranke 2009. godine, koja bi djelovala na nivou cijele države, ali bi imala jaki lokalni karakter. Uspjeh bavarskih kolega, bio je snažni zamašnjak i za druge kolege, ali se nisu uspjeli dostatno nametnuti svojim biračima. Bavarski FW je već na narednim izborima 2013. godine neznatno izgubio potporu koja je pala 9%, ali su i s tim rezultatnom postali treća najsnažnija politička grupacija u pokrajinskom parlamentu te i nadalje djeluju kao oporbena stranka.

Kako bi mogli ostvariti značajniju ulogu na državnoj razini, 2012. godine započinju suradnju s Wahlalternative 2013, političkom platformom, koja zapravo pokreću članovi CDU, koja promiče konzervativnije vrijednosti društva, ali i traži alternativu dotadašnjem upravljanju Njemačkom stilom velike koalicije, koja je prema njihovom mišljenju obilježena nizom nepotrebnih kompromisa i nedovoljno definiranih politika. Ipak, jaka niska podrška toj zajedničkoj političkoj inicijativi, završava raspadom suradnje, a političari CDU, koji su bili dio Wahlalternative 2013, prelaze u AfD, čiji su i izvorni osnivači također iz sličnog kruga političkog djelovanja.

Na zadnjim izborima u Bavarskoj (2018.) zadobili su snažnu podršku birača 11,6% boreći se za niz tema od lokalnog značaja, ali i kao alternativa CSU. FW je postao kroz treći uzastopni mandat etablirana stranka u Bavarskom pokrajinskom parlamentu, zalaže se za konzervativnije vrijednosti, ima jasne lokalne politike, čvrsta stajališta vezano za pitanje migracija, donekle slična i samom CSU, ali ipak oštrija i preciznije definirana, te se kao takav nametnuo kao primjerena alternativa CSU.

Ideološki su bliže konzervativnom krugu, no ipak nisu odviše definirani, a to pokazuje i njihovo djelovanje u dvije političke grupe u Europskom parlamentu. Iako imaju samo dvije zastupnice – jedan izvorno dobiveni zastupnički mandat Ulrike Müller, koja djeluje unutar ALDE grupe liberalnih i progresivnih stranak, te jedno pridruženo mjesto zastupnika Arne Gericke, koji se odlučio pridružiti FW tek nakon europskih izbora, koji je to mjesto osvojio kao član Obiteljske stranke, a 2017. godine prelaskom u FW, ostaje i dalje aktivan u Europskom parlamentu kao član grupacije Europskih konzervativaca i reformista, rekao je za naš portal profesor Bandov.

You may also like

0 comments