Tko su napadači u Kuvajtu i Francuskoj?

Napadač na džamiju u Kuvajtu, u kojoj je u petak ubijeno 27 osoba i ranjeno više od 200, bio je državljanin Saudijske Arabije, objavila je policija koja je uhitila osobu koja je samoubojicu dovezla do šijitske džamije. Napadač star 33 godine, identificiran kao Fahd Suliman Abdul Musen al Kaba, doletio je u Kuvajt u petak nekoliko sati prije napada.

Saudijska Arabija kazala je kako napadača njezine obavještajne službe nisu imale registrirane. On je iz te zemlje za Kuvajt odletio u četvrtak preko Bahreina. To sugerira da je u Kuvajtu imao pomagače koji su pripremili napad i kuvajtska policija za njima traga. Odgovornost za napad preuzela je militantna skupina Islamska država koja je u izjavi objavljenoj na društvenoj mreži odmah nakon napada navela da je napala “hram nevjernika”, kako sunitski militanti obično nazivaju šijitske muslimane.

Islamska država u ponedjeljak je objavila video s postumnom izjavom napadača u kojoj kritizira šijitske muslimane posebno one u Kuvajtu “zbog vrijeđanja islama”. To je bio prvi napad na šijitsku džamiju u naftom bogatoj zaljevskoj državi u kojoj suniti i šijiti žive uglavnom skladno. Islamska država nedavno je napala dvije šijitske džamije u susjednoj Saudijskoj Arabiji i izvela napade protiv šijita u Jemenu. Napad se dogodio u džamiji Al-Imam al-Sadek u gradu Kuvajtu tijekom velike tjedne molitve. Prema svjedocima u trenutku napada u džamiji je bilo 2.000 ljudi.

Francuska policija utvrdila je vezu počinitelja prošlotjednog terorističkog napada u Francuskoj sa Sirijom, kazali su policijski izvori. Yassin Salhi, Francuz džihadist koji je priznao da je ubio i odrezao glavu muškarcu u Francuskoj, poslao je u Siriju selfie koji je snimio s glavom žrtve, šefom tvrtke s kojim je bio u razmirici, te ostao na ispitivanju u ponedjeljak. Ta jeziva fotografija poslana je s mobitela Salhija na kanadski telefonski broj koji bi mogao biti samo posredan. Istražitelji su uspjeli utvrditi da je primatelj zapravo u iračko-sirijskim džihadističkim zonama i misle da su identificirali francuskog džihadista među 473 njih trenutno u zonama sukoba.

Taj je muškarac po imenu Sebastien-Younes otputovao u studenom 2014. u Siriju, u sektor Rake gdje bi se trebao boriti u redovima IS-a, po izvorima bliskim istrazi. Nijedan izvor nije pokazao da je i sam Yassin Salhi (35) putovao u Siriju iako su francuske obavještajne službe zabilježile polovicom 2000. da se radikalizirao. No, nad njim nije vršen neposredan nadzor. Uhićen u petak blizu Lyona dok se spremao dignuti u zrak hangar tvornice industrijskog plina, osumnjičeni je priznao ubojstvo jedine žrtve tog napada, svojeg poslodavca Hervea Corone (54). Premješten je u nedjelju u sjedište antiterorističke policije u Parizu, njegov pritvor može trajati do 96 sati prije nego izađe pred suca. Njegova supruga i sestra, uhićene u petak, puštene su. Iako izvedba zločina podsjeća na pogubljenja koja vrši IS, prvi elementi istrage otkrili su u nedjelju moguću osobnu dimenziju Salhijeva izbora žrtve.

Dva dana prije ubojstva, Salhi, koji je radio kao dostavljač, ispustio je vrijedan materijal, po svjedočenju jednog zaposlenika. Poslodavac Herve Corona, šef transportne tvrtke, prigovorio mu je zbog toga te je došlo do svađe.

You may also like