Tko su najveći gubitnici parlamentarnih izbora

Lista najvećih gubitnika ovih parlamentarnih izbora podulja je. No, svakako, među one koji su izgubili potporu glasačkog tijela su bivši predsjednik Republike Hrvatske i predsjednik stranke ”Naprijed Hrvatska- Progresivni savez”, koji je potpuno potopljen i nije uspio prijeći izborni prag. Josipoviću je ovo svakako najteža politička godina u karijeri- nakon što je praktički bio uvjeren putem raznih anketa kako će sigurno pobijediti na predsjedničkim izborima, situacija se razvila potpuno suprotno od očekivanoga i Josipović je doživio prvi politički poraz.

Potom je ušao u ”okršaje” sa svojom bivšom strankom, SDP-om, iako je javna tajna da s Milanovićem dugo nije u dobrim odnosima, najavljujući kako građani žele drugačiju Hrvatsku i promovirajući svoju novoosnovanu stranku. Uoči izbora snimio je tragikomično neobičan predizboran spot, na nevjerojatno amaterskoj razini, ali je to preokrenuo u svoju kratkotrajnu korist i sam prihvativši zafrkanciju na taj uradak. No, atmosfera u njegovom stožeru izborne noći bila je više nego otužna, a koalicijski je savez jedino osvijetlao Radimir Čačić, predsjednik Reformista, koji je u III izbornoj jedinici uspio prebaciti preko praga i osvojiti saborski mandat. Josipović i njegova stranka doživjeli su totalni fijasko.

Ovi su izbori, čini se, stavili točku na i političke karijere bivšeg SDP-ovog ministra financija, Slavka Linića, koji se u VIII izbornoj jedinici nije uspio provući preko praga. I Linić je bio u kombinaciji s Josipovićem, Čačićem te bivšom premijerkom Jadrankom Kosor. Odmah je najavio da se nakon 25 godina povlači iz politike. Sama Jadranka Kosor, unatoč činjenici da je bila jedna od najagilnijih saborskih zastupnica, nije ušla u osmi saborski saziv, ali ne odustaje od daljnje aktivacije u politici, tako da još traži model budućeg djelovanja.

Jedan od velikih luzera svakako je nekadašnji IDS-ovac Damir Kajin, predsjednik Istarskih demokrata, kojemu se osvetilo pretrčavanje iz IDS-a te ”haranga” koju je protiv svoje bivše stranke vodio mjesecima, a u dealu s Milanovićem pokušao iznutra i razbiti IDS, da bi na koncu ostao solo-majstor. Ovim je izborima završena višegodišnja saborska avantura brzopletog Buzećana, koji je također pošteno zarađivao svoju plaću, jer je za govornicu izlazio toliko puta da je to bilo nemoguće izbrojati, piše Andrea Latinović za portal Direktno.

Hrvatska konzervativna stranka Ruže Tomašić također je doživjela potpuni debakl, a jedino što Tomašićku spašava osobno jest činjenica da je izvrsno plaćena europarlamentarka, koja barem za svoju egzistenciju ne mora brinuti. Njezin partner Danijel Srb, predsjednik HSP-a, jednako je tako uništen na izborima. Potpuno je potonula i stranka ”U ime obitelji” i glasna Željka Markić, koju na ovim izborima nitko nije ozbiljno uzeo te, ukoliko se ponovno ne odluči za agitiranje oko nekog novog referenduma, njezino će ime biti u povijesnom zaboravu.

I na kraju, jedan veliki krah kojega mnogi nisu očekivali- ORaH. Stranka predvođena osebujnom Mirelom Holy, bivšom SDP-ovom ministricom, koja se drznula biti drugačija u Milanovićevoj Vladi da bi potom iz nje bila odstranjena, još početkom godine u nekoliko je navrata dobivala čak i po 18-19 posto, preskočivši SDP. U to je vrijeme Holy bila istinsko iznenađenje, iako je njezin koncept održivog razvoja države malo tko razumio. Holy je uvela i novine u izgradnju stranačke infrastrukuture, uvodeći sustav testiranja za vlastite članove, kao i mnoge novosti, no, Hrvatska još nije spremna za istinsku alternativu ”klasičnim” političkim strankama.

A Holy je, dosljedna kakva jest, već nakon objave prvih rezultata, svjesna debakla, odmah ponudila svoju ostavku i najavila kako će do Nove godine u stranci biti provedeni unutarstranački izbori i izabrano novo vodstvo.

You may also like

0 comments