Tko su najneuredniji platiše u jednoj od posljednjih oaza politike socijalizma?

Na državna poduzeća u Kini otpada 66,5 posto ukupnog broja tamošnjih poduzeća koja su od početka godine objavila da ne mogu uredno servisirati svoje financijske obveze, izvijestio je službeni financijski list, pozivajući se na podatke državnog regulatora za upravljanje imovinom.

Taj list navodi da samo šest državnih poduzeća ima ukupni iznos duga koji premašuje 16,5 milijardi juana (2,2 milijarde eura). U iduća tri mjeseca državna Komisija za nadzor i upravljanje imovinom (SASAC) ojačat će mehanizam nadzora dugova koji dospijevaju na naplatu kako bi smanjila rizik nesposobnosti za podmirivanje financijskih obveza, navodi službeni Kineski bilten za vrijednosnice.

Dug je postao jedan od najvećih izazova za Kinu – prošle je godine dosegnuo razinu od 250 posto BDP-a. Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je u lipnju da bi visoka razina duga kineskih poduzeća, od 145 posto BDP-a, mogla zakočiti gospodarski rast ako se taj problem ne počne rješavati.

Kina se pak u posljednje vrijeme pri poticanju gospodarskog rasta još više oslanja na često prenapuhana i neefikasna državna poduzeća u kontekstu naglog posustajanja privatnih ulaganja. U takvom okruženju pojavile su se sumnje da će Peking zaista provesti najavljene reforme.

Kineski dužnosnici tvrde da se novi program pretvaranja duga u vlasnički udio neće koristiti za podupiranje takozvanih “poduzeća-zombija”, koja ne bi opstala bez pomoći kineskih banaka i tijela lokalne uprave. Državna akademija za razvoj i strategiju pri sveučilištu Renmin u Pekingu utvrdila je u izvješću objavljenom prošlog mjeseca da bi se čak 51,43 posto proizvođača čelika obuhvaćenih istraživanjem moglo smatrati “poduzećima-zombijima”.

You may also like

0 comments