Tko preuzima kontrolu nad libijskim naftnim poljima

Libijska nacionalna naftna korporacija (NOC) očekuje kako će uskoro povratiti kontrolu nad naftnim terminalima Es Sider i Ras Lanuf, koje su bili predmet sukoba između libijske nacionalne vojske (LNA) i bengazijskih obrambenih brigada koji su završili prošlog tjedna kada je LNA ponovno preuzela terminale.

Piše: Irina Slav/Oilprice.com
Prevela: Eli Brodić

Iako je bilo sumnji hoće li LNA biti spremna predati kontrolu nad lukama NOC-u, čelnik tvrtke rekao je za Reuters kako za sumnje nema razloga. Međutim. sumnje će vjerojatno ostati jer bi događanja prošlog tjedna mogla dovesti do podjele NOC-a, od koji bi jedan dio pripao parlamentu, a drugi vladi.

Libijska nacionalna vojska lojalna je libijskom parlamentu koji je baziran u lučkom gradu Tobrek, a koji se protivi Vladi koju podržava UN-a temeljem Nacionalnog sporazuma. Libijska Vlada, zajedno s libijskom središnjom bankom, kontrolira prihode od izvoza nafte iz četiri luke u Naftnom polumjesecu.

Kada je LNA inicijalno preuzela kontrolu nad lukama, otevši je drugoj strain, prenijela je NOC-u, koji je odmah nastavio s izvozom, dok je proizvodnja nafte, neposredno prije najnovijih sukoba, također porasla, na 700 000 barela dnevno.

Sve do prošlog ljeta, NOC je bila podijeljena na dvije frakcije, jedna povezana s vladom, a druga s parlamentom, ali njihovi su visoki dužnosnici zatražiti ujedinjenje kako bi prihod prodaje nafte mogli početi teći ponovno.

Prošli tjedan, međutim, voditelj ureda NOC-a u Benghaziju, kojega je imenovao parlament, najavio je da više ne želi sudjelovati u ujedinjenju. Sporazum je potpisan u srpnju prošle godine. Pored ove izjave, Reuters je tada citirao službenu izjavu LNA. kako vojska još nije odlučila o predaji kontrole nad lukama Es Sider i Ras Lanuf NOC-u.

Signali ostaju pomiješani: NOC-ov službeni predsjednik, Mustafa Sanalla, rekao je za Reuters kako su dužnosnici tvrtke surađivali s LNA-om na predaji kontrole. “Mi koordiniramo našu procjenu objekata u suradnji s njima”

Luke Es Sider i Ras Lanuf, zajedno imaju kapacitet punjenja 600 000 barela dnevno.

You may also like

0 comments