Home Ekonomija Tko je u pravu glede povlačenja sredstava iz EU fondova

Tko je u pravu glede povlačenja sredstava iz EU fondova

by admin

Hrvatska je 2014. povukla 173,6 milijuna eura više nego što je uplatila u proračun EU-a, stoji u financijskom izvješću Europske komisije objavljenom na njezinim stranicama. Taj višak znatno je veći nego 2013., kada je Hrvatska bila u plusu u odnosu na uplate u proračun EU-a za 49,6 milijuna eura.

Prema podacima iz financijskog izvješća EK, Hrvatska je lani iz proračuna EU-a povukla ukupno 584,3 milijuna eura, a 2013. 290 milijuna eura. Najviše je pritom lani povučeno na ime ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, 313,9 milijuna eura. Hrvatska je prema neto priljevu iz Unijina proračuna među njezinim članicama u rangu s Maltom, koja je lani povukla 179,4 milijuna eura više nego što je uplatila, donosi HRT.

Od 28 članica EU-a, deset je lani bilo neto davateljica u njegov proračun, a najveći minus između uplata i isplata imala je Njemačka – 15,5 milijardi eura. Najveću pozitivnu razliku između uplate i isplate u proračun ostvarila je lani Poljska – 13,75 milijardi eura. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, zadužen za koordinaciju korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, kaže kako je to još jedna dobra vijest za Hrvatsku i Vladu.

Obistinile su se naše prognoze da bi konačni obračun svih uplata i isplata iz proračuna EU-a prema Hrvatskoj mogao pokazati i veći neto efekt od prije spominjanih 87 milijuna eura. Još je važnije da se ta sredstva ubrzano troše na projekte koje je ova Vlada pokrenula, pa je tako u prvih šest mjeseci ove godine isplaćeno 2,8 milijardi kuna u odnosu na prošlogodišnjih 1,1 milijardu. To govori da izvori EU-a postaju sve važniji za financiranje investicija sa sve vidljivijim učinkom na hrvatsko gospodarstvo, ocijenio je Grčić. Ipak u minusu 30 milijuna eura?

Ovo izvješće nije promijenilo mišljenje oporbe. Kažu da kada se detaljnije pogleda ima mnogo rashoda koji ustvari nisu izravna uplata u naš proračun. Slična je situacija i na prihodovnoj strani. Evidentirane su samo direktne uplate Hrvatske u proračun EU-a, ali ne i u druge europske institucije, tvrdi Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ). Tako da je jedino relevantno mjesto na kojem su pobrojane sve uplate i isplate iz i u europski proračun državni ured za reviziju i njohovo izvješće, a ono jasno pokazuje koje pokazuje da smo u minusu 30 milijuna eura, rekla je.

Related Posts