Home Europska unija Tko je Sergio Mattarella – arbitar u talijanskoj političkoj krizi?

Tko je Sergio Mattarella – arbitar u talijanskoj političkoj krizi?

by Petra Rajković

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella, koji će voditi zemlju u političkoj krizi izazvanoj ostavkom Mattea Renzija, samozatajni je i skromni politički veteran kojeg je obilježila obiteljska tragedija.

Mattarella, prvi Sicilijanac na mjestu talijanskog predsjednika, napustio je karijeru na pravnom fakultetu kada mu je starijeg brata Piersantija, tadašnjeg predsjednika regionalne vlade na Siciliji, ubila mafija 1980. godine. Fotografija današnjeg predsjednika koji bratovo tijelo izvlači iz automobila izrešetanog mecima dobro je poznata.

Sergio Mattarella rođen je u Palermu 1943. i dolazi iz obitelji političara iz danas nepostojeće Demokršćanske stranke.

Njegov otac Bernardo bio je jedan od 556 zakonodavaca koji su sastavljali prvi talijanski poslijeratni ustav i višestruki ministar.

Sergio Mattarella vrhunac političke karijere dosegnuo je od 1998. do 2000. kao zamjenik premijera Massima D’Aleme. Zastupnik u parlamentu bio je od 1983. do 2008., a do izbora za predsjednika države u siječnju 2015. bio je ustavni sudac.

Kao miran i rezerviran čovjek činio je čudan duet na vlasti s naglim i ‘vatrenim’ premijerom Renzijem.

U jednom su političkom skeču svojedobno napisali da se na Mattarelli vidi da je jako uzrujan kad podigne jednu obrvu.

U govoru školskoj djeci prošli tjedan kazao je da je njegov posao “uglavnom nevidljiv” i usredotočen na glatko funkcioniranje institucija. “Ta je aktivnost najvažnija za šefa države”, kazao je.

Mattarelli će trebati sva njegova pribranost da Italiji osigura mirnu tranziciju nakon Renzijeve ostavke. Talijanski predsjednici imaju ovlasti odrediti mandatara za sastav vlade, raspisati izbore ili raspustiti parlament.

Očekuje se da će Mattarella pokušati oformiti novu vladu s postojećom parlamentarnom većinom, koju bi mogao voditi tehnokrat poput aktualnog ministra gospodarstva Piera Carla Padoana.

(Agencije)

Related Posts