Tko je osoba koja planira zaustaviti Brexit

Protivnici Brexita nemaju previše razloga za slavlje jer je vrlo izvjesno da će parlament odobriti pokretanje članka 50. I Vrhovni sud Velike Britanije donio je jučer odluku po kojoj o aktiviranju članka 50. i formalnog pokretanja pregovora o izlasku Britanije iz Europske unije svoju suglasnost mora dati i parlament. Završetak je to pravosudne trakavice koja traje posljednjih nekoliko mjeseci, nakon što su protivnici Brexita zatražili da sud onemogući premijerki da sama pokrene proces.

Prema svemu sudeći, glasovanje u parlamentu bit će pripremljeno u što je moguće kraćem roku kako bi se premijerki otvorio put u pripremi pregovora koji će, dosta je izgledno, biti prilično teški. Iako odluka Vrhovnog suda potvrđuje upravo ono što su protivnici Brexita tražili, oni njom nikako ne mogu biti zadovoljni.

U javnosti su odmah počele i nagađanja kako bi Brexit mogao biti ugrožen, no to je vrlo malo izvjesno. Mogućnost takvog ishoda britanski su analitičari procjenjivali na oko 20 posto, no i to je vrlo napuhana i pretjerana brojka. Odluku Vrhovnog suda većina ozbiljnih političara vidi samo kao želju pravosuđa da se odmah u početku izbjegnu sve moguće zamke tijekom pregovora.

Gina Miller, britanska bankarica, zagovornica ostanka Britanije unutar EU i aktivistica koja je i pokrenula postupak pred sudom koji nalaže suglasnost parlamenta, tvrdi da je zadovoljna odlukom sudaca. Jasno joj je kako neće zaustaviti Brexit, no riječ je, kako tvrdi, o nečem sasvim drugom.

You may also like