Home Ekonomija Tko je osoba koja planira zaustaviti Brexit

Tko je osoba koja planira zaustaviti Brexit

by Energypress.net

Protivnici Brexita nemaju previše razloga za slavlje jer je vrlo izvjesno da će parlament odobriti pokretanje članka 50. I Vrhovni sud Velike Britanije donio je jučer odluku po kojoj o aktiviranju članka 50. i formalnog pokretanja pregovora o izlasku Britanije iz Europske unije svoju suglasnost mora dati i parlament. Završetak je to pravosudne trakavice koja traje posljednjih nekoliko mjeseci, nakon što su protivnici Brexita zatražili da sud onemogući premijerki da sama pokrene proces.

Prema svemu sudeći, glasovanje u parlamentu bit će pripremljeno u što je moguće kraćem roku kako bi se premijerki otvorio put u pripremi pregovora koji će, dosta je izgledno, biti prilično teški. Iako odluka Vrhovnog suda potvrđuje upravo ono što su protivnici Brexita tražili, oni njom nikako ne mogu biti zadovoljni.

U javnosti su odmah počele i nagađanja kako bi Brexit mogao biti ugrožen, no to je vrlo malo izvjesno. Mogućnost takvog ishoda britanski su analitičari procjenjivali na oko 20 posto, no i to je vrlo napuhana i pretjerana brojka. Odluku Vrhovnog suda većina ozbiljnih političara vidi samo kao želju pravosuđa da se odmah u početku izbjegnu sve moguće zamke tijekom pregovora.

Gina Miller, britanska bankarica, zagovornica ostanka Britanije unutar EU i aktivistica koja je i pokrenula postupak pred sudom koji nalaže suglasnost parlamenta, tvrdi da je zadovoljna odlukom sudaca. Jasno joj je kako neće zaustaviti Brexit, no riječ je, kako tvrdi, o nečem sasvim drugom.

Related Posts