Tko je Mike Pompeo, Trumpov saveznik i jastreb

 Direktor CIA-a Mike Pompeo razvio je osobnu kemiju s predsjednikom Donaldom Trumpom na svakodnevnim jutarnjim obavještajnim brifinzima, javno ga hvaleći i prihvaćajući njegove tvrdokorne stavove o nizu pitanja, od Irana do Sjeverne Koreje.
Mnogi analitičari, međutim, vide potencijalno veliki problem u Pompeovoj navici da Trumpu govori samo ono što Trump želi čuti, posebno u jeku priprema za neočekivani summit s Kim Jong-unom.

Bivši republikanski kongresnik donijet će u novu ulogu prvog američkog diplomata mnogo pluseva – Trumpovo povjerenje, iskustvo rada u vladi i unutarnje poznavanje Kongresa i savezne birokracije.

Također, mnogi će strani državnici u Pompeu vidjeti mnogo vjerodostojnijeg predstavnika politike Bijele kuće, s obzirom na to da su Trump i Tillerson često bili u raskoraku.

Istodobno, javlja se i zabrinutost da će Pompeo i kao jastreb i Trumpov privrženik dodatno radikalizirati predsjednikove vanjskopolitičke stavove i otežati pristup umjerenim glasovima Ovalnom uredu te time zakomplicirati osjetljive diplomatske napore sa Sjevernom Korejom.

I dok su neki obavještajni časnici bili zadivljeni Pompeovom inteligencijom i njegovim zagovaranjem robusnijih tajnih operacija CIA-e, drugi će anonimno reći da je svoje brifinge s Trumpom koristio tako što mu je informacije prenosio selektivno, a ne objektivno i u cijelosti.

Pompeo je, na primjer, ublažavao otkrića obavještajne zajednice o ruskoj upletenosti u izbore 2016. i prenaglašavao iransku upletenost u bliskoistočne konflikte. “Pompeo je najpolitičniji direktor CIA-e kojeg pamtim”, rekao je američki dužnosnik zahtijevajući anonimnost.

Suprotno od Tillersona, bišeg naftaša koji nije imao nikakva iskustva u vladi kada ga je Trump odabrao za državnog tajnika, Pompeo poznaje politički Washington. Analitičari su jednoglasni u ocjeni da će se bivši kongresnik iz Kansasa bolje slagati s Kongresom i Bijelom kućom od Tillersona.

No i njega čeka težak posao da se nosi sa šefom koji ne mari mnogo za diplomaciju i ne libi se javno prepirati sa svojim diplomatima. Ili potkopavati na Twitteru njihove incijative, kao što je činio s Tillersonovim.

Jedan od njegovih najvećih izazova bit će stjecanje povjerenja State Departmenta uzdrmanog odlascima mnogih viših diplomata i ogorčenog najavljenim smanjenjem proračuna.

Ali nijedan ispit mu neće biti veći od onoga koji mu dolazi gotovo odmah – Sjeverne Koreje. Kao direktor CIA-e Pompeo je zagovarao da se pomnije ispitaju moguće vojne opcije protiv Pjongjanga, što mu neće ići u prilog kao potencijalnom organizatoru summita Trump-Kim.

Trump je prošli tjedan pristao na taj sastanak, potpuno iznenadivši Tillersona koji o tome nije imao pojma. “Otkaz državnom tajniku nedugo prije takvog sastanka bez presedana nije pametan potez i pokazuje da Trump ne razmišlja i ne djeluje strateški”, smatra Jon Wolfsthal, koji je bio član Nacionalnog vijeća sigurnosti u Obaminom mandatu. “Pompeo će možda biti učinkovitiji u vođenju State Departmenta, ali nije spreman koordinirati regionalne i globalne politike koje su potrebne za uspješan summit s Kimom”, naglasio je Wolfsthal.

Tillerson o jastrebovima, smjeni i politici koja nije mudra

Američki državni tajnik Rex Tillerson, kojeg je u utorak ujutro smijenio predsjednik Donald Trump, rekao je da će s dužnosti otići 31. ožujka i sve ovlasti predati zamjeniku kako bi osigurao miran prijenos u vremenu bremenitom prijetnjama, ocijenivši da je američka politika prema Sjevernoj Koreji nadmašila očekivanja.

Smjena Rexa Tillersona dosad je najveća promjena u Trumpovoj administraciji, a očekivala se od listopada kada su na površine izbile nesuglasice između njih dvojice.

“Sada je najvažnije osigurati uredno i glatko prijelazno razdoblje u vrijeme kada je zemlja suočena sa znatnim izazovima nacionalne sigurnosti”, rekao je Tillerson novinarima na konferenciji održanoj u State Departmentu.

Rekao je da mu dužnost prestaje 31. ožujka i da će do kraja dana u utorak sve ovlasti predati Johnu Sullilvanu, zamjeniku državnog tajnika.

Trump, koji je smjenu objavio rano po američkom vremenu na Twitteru, javno je potkopao nekoliko Tillersonovih diplomatskih incijativa i nije ga prošli tjedan niti obavijestio da prihvaća sastanak sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom.

Tillerson je na konferenciji progovorio upravo o postignućima američke politike prema Sjevernoj Koreji. “Radeći s našim saveznicima, premašili smo očekivanja gotovo cijelog svijeta našom kampanjom pritiska na Sjevernu Koreju”, rekao je.

Protiv režima Kim Jong-una i Washington i Ujedinjeni narodi donijeli su niz sanckija kako bi ga primorali da se odrekne balističkog i programa nuklearnog oružja.

Svjetska diplomacija pokušava te ustupke od Sjeverne Koreje dobiti gotovo 30 godina, a Pyongyang se oglušio i ušao 2006. u klub zemalja s nuklearnim oružjem.

Viši američki dužnosnik rekao je agenciji France Presse da predsjednik želi promijeniti svoj tim uoči pregovora sa Sjevernom Korejom kojih ni datum ni mjesto nisu još precizirani, no očekuju se krajem svibnja.

Francuska agencija dodaje da je najveća ironija u tome što je početkom listopada Trump javno ukorio svog dražvnog tajnika jer je putem kanala komunikacije želio istražiti kakve su nakane Sjeverne Koreje. “On trati vrijeme na pregovore”, napisao je tada Trump i poručio “Čuvaj snagu Rex, učinit ćemo ono što moramo”.

Na pitanje o razlozima smjene, Trump je naveo duboke nesuglasice, napose o iranskom nuklearnom pitanju. “Dobro smo se razumjeli, ali bilo je i nesuglasica”, dobacio je predsjednik iz vrta Bijele kuće na putu za Kaliforniju. pa dodao: “Kad pogledate iranski nuklarni sporazu: ja mislim da je užasan, a on je mislio da je prolazan”.

U utorak je američki general Joseph Votel, zapovjednik središnjeg zapovjedništva američke vojske na saslušanju pred senatskim Odborm rekao da podupire nuklearni sporazum s Iranom.

Tillerson o Rusiji

Kad je riječ o Rusiji tu ima još posla na “uznemirujuće ponašanje i postupke”, rekao je Tillerson na konferenciji za novinare, prenosi agencija dpa.

Rusija “treba pomno procjenjivati” svoje akcije tako da one budu u najboljem interesu ruskog naroda “ali i svijeta”, rekao je. “Ako nastave sadašnjom putanjom vjerojatno je da će se dovesti u veću izolaciju, a takva situacija nije ni u čijem interseu”, rekao je smijenjeni državni tajnik.

Tillerson je na mjesto državnog tajnika došao s položaja predsjednika uprave ExxonMobila, velike naftne kompanije, gdje je proveo cijelu karijeru. U trenutku imenovanja nije imao nikakvih diplomatskih iskustava.

Trump smijenio i Tillersonova zamjenika

Trump je objavu o smjeni iznio rano ujutro na Twitteru porukom sljedećeg sadržaja: “Mike Pompeo, direktor CIA-e, postat će naš novi državni tajnik. On će odraditi sjajan posao! Zahvaljujem Rexu Tillersonu na njegovoj službi! Gina Haspel će postati nova direktorica CIA-e, prva žena na tom položaju. Čestitke svima!”.

Znak napetosti unutar administracije obilježene nizom smjena i odlascima je i to da predsjednik nije Tillersona obavijestio o svojoj odluci već ga je nazvao poslije.

Predsjednik me nazvao oko podneva iz predsjedničkog zrakoplova, rekao je Tillerson. “Državni tajnik ne zna razloge (smjene)”, izjavio je Steve Goldstein, visoki dužnosnik ameirčke diploamcije te je dodao da bi Tillerson više volio nastaviti svoju zadaću “zbog napretka ostaverno na nekoliko pitanja nacionalne sigurnosti”.

Nekoliko minuta poslije, Goldstein je također smijenjen, jer se Bijeloj kući nije svidjela njegova izjava. Goldstein je napisao “da se veseli odmoru”. Državni tajnik odgovoran je za oko 70.000 diplomata, za dužnosnike i zaposlenike na ugovore u više od 250 veleposlanstava i konzulata diljem svijeta.

Nova direktorica CIA-e

Potvrdi li je Senat, Gina Haspel postat će prva direktorica u povijesti američke Središnje obavještajne agencije (CIA). Haspel (61) nije bez kontroverzi, imala je ulogu u mučenjima zatvorenika osumnjičenih za terorizam nakon napada na Ameriku 11. rujna 2001.

Europski centar za ustavna i ljudska prava, neprofitna pravna organizacija sa sjedištem u Berlinu, zatražila je prošle godine da njemački državni odvjetnik za njom izda uhidbeni nalog.

Haspel radi za CIA-u više od tri desetljeća i neko je vrijeme službovala u Londonu.

Od veljače 2017. bila je zamjenica direktora agencije. U utorak je nominirana za nasljednicu direktora Mikea Pompea, koji je pak nominiran za državnog tajnika.

Oboje ih mora potvrditi Senat.

Godine 2002. Haspel je vodila jedan od tajnih zatvora CIA-e. Tijekom njezina upravljanja ondje su navodno mučena dvojica zatvornika, osumnjičena da su članovi al-Kaide.

Po senatskom izvješću o mučenjima, Abu Zubajdah i Abd al-Naširi više su puta podvrginuti tzv. waterboardingu, simulaciji utapanja, bio im je uskraćivan san i ispitivalo ih se drugim upitnim metodama. Obojica su poslije završila u Guantanamu.

Haspel je također imala ulogu u odluci agencije da uništi brojne dokumente na kojima su zabilježena zlostavljanja prilikom ispitivanja zatočenika, objavili su New York Times i drugi američki mediji.

“Mučenje zatvorenika u američkim pritvorima tijekom posljednjeg desetljeća jedno je od najmračnijih poglavlja američke povijesti”, priopćio je u utorak republikanski senator John McCain.

“Gospođa Haspel će morati objasniti prirodu i opseg svoje upletenosti u to. Znam da će Senat odraditi svoj posao u propitivanju njezina djelovanja”, dodao je.

U agenciji je jako poštuju, tvrde američki mediji. Kao zamjenica direktora radila je uglavnom iza scene i očekuje se da će kao nova čelnica nastaviti s Pompeovom politikom.

You may also like

0 comments