Tko je kriv za kršenje primirja u Siriji?

Rusija i sirijska oporba u nedjelju su se međusobno optužile za kršenje dogovora o primirju u Siriji, a  oporba je pismom obavijestila Ujedinjene narode da će zbog toga mirovni pregovori biti neizvedivi, prenose agencije dpa i Reuters. 

Ahmed Ramadan, glasnogovornik oporbene Nacionalne koalicije, rekao je da su vladine snage u 36 područja prekršile primirje, dogovoreno u sklopu američko-ruskog plana. Ruske snage dvaput su prekršile primirje, uključujući osam zračnih napada na selo pored Hame, dodao je Ramadan.

On je kazao da ti podaci ne uključuju nasilje počinjeno u područjima pod nadzorom ekstremista Islamske države i Fronte al Nusre, sirijskog ogranka Al Kaide. Obje su ekstremističke organizacije isključene iz uvjeta primirja, iako se Al Nusra bori zajedno s umjerenim pobunjeničkim skupinama, od kojih su mnoge potpisale primirje.

U pismu glavnome tajniku Ban Ki-moonu, sirijska oporba navodi da kršenja prekida vatre umanjuju “međunarodne napore da se zajamči nastavak primirja i da će voditi u raspad političkog procesa koji je UN počeo”.  Sirijska vojska odbacuje optužbe o kršenjima prekida vatre.  Cilj prihvaćanja privremenog primirja je pomoći provesti humanitarne odredbe rusko-američkog sporazuma pod okriljem UN-a

Prema tom sporazumu koji je prihvatila vlada predsjednika Bašara al-Asada i gotovo stotinjak pobunjeničkih skupina, prekid vatre trebao bi omogućiti da humanitarna pomoć stigne do civila te da počnu pregovori o okončanju rata koji je ubio više od 250.000 ljudi, a raselio više od 11 milijuna.  Agencija AFP prenosi da se unatoč međuoptužbama protagonista sirijskog sukoba primirje ipak održava.

Ujedinjeni narodi i partnerske humanitarne organizacije planiraju u sljedećih pet dana dopremiti pomoć za 154 tisuće Sirijaca koji se nalaze u opkoljenim područjima, priopćio je UN-ov koordinator u Damasku Yacoub El Hillo. UN je spreman dostaviti pomoć za približno 1,7 milijuna ljudi u teško dostupnim područjima u prvom kvartalu 2016. godine, no to ovisi o dozvoli sukobljenih strana, dodao je.

Prema UN-ovim procjenama, pod opsadom živit gotovo 500 tisuća ljudi, od ukupno 4,6 milijuna koji se nalaze u teško dostupnim područjima, no nada se da će zahvaljujući prekidu sukoba koji je počeo u petak navečer na 15 lokacija biti prekinuta opsada. “To je najbolja prilika za trajni mir i stabilnost koju je sirijski narod imao tijekom proteklih pet godina”, stoji u El Hillovu priopćenju. “No, znamo da bez ozbiljnoga političkog procesa i političkoga rješenja, prekid sukoba i ulaza humanitarne pomoći neće biti dovoljni da se prekine kriza u Siriji”, dodaje se.

UN se nada da će u ponedjeljak dostaviti pomoć u Moadamiyu, četiri grada Zabadani, Kufreyu, Fouu i Madayu u srijedu te u Kafr Batnu u petak. No, najveće mjesto pod opsadom, gdje se nalazi oko 200 tisuća ljudi, Deir al-Zor, nije zahvaćeno prekidom sukoba jer su snage Islamske države koje ga opkoljavaju isključene iz sporazuma.

You may also like

0 comments