Tko je kontroverzni Trumpov podupiratelj, ekonomski liberal i moderni “vampir”?

Među brojnim kontroverznim podržavateljima Donalda Trumpa, u koje se ubraja i bivši lider KKK-a David Duke, po bizarnostima se ipak izdvaja milijarder iz Silicijske doline Peter Thiel, suosnivač PayPala i jedan od prvih investitora u Facebook.

Thiel se u javnosti istaknuo svojim stavovima o tome da je američka demokracija propala kada su žene dobile pravo glasa, sudskim progonom portala Gawker kojega je otjerao u bankrot te zbog spekulacija da želi živjeti vječno, zbog čega si ubrizgava mladu krv

Na konvenciji Republikanske stranke (RNC) na kojoj je Donald Trump i službeno postao njihov predsjednički kandidat, među brojnim govornicima značajnu pažnju medija je privukao milijarder Peter Thiel. On je u svojem šestominutnom govoru podržao Trumpa za predsjednika baš zato ‘što nije političar’, obrušio se na američku vladu koju smatra zaostalom te se deklarirao i kao ponosni gej republikanac, za što je dobio i aplauz. Istovremeno je usvojena i republikanska stranačka platforma, u kojoj se eksplicitno navodi da će se stranka boriti da se vrati zastarjela definicija braka kao isključive zajednice muškarca i žene, ali to Thielu očito nije zasmetalo da se pojavi na RNC-ju.

Dapače, ovaj američki milijarder njemačkog porijekla (Thiel je 1967. rođen u Frankfurtu) kroz svoje djelovanje istaknuo se nizom kontroverznih i ponekad proturječnih stavova, među kojima je i njegov stav da je američka demokracija počela propadati kada su pravo glasa dobile žene. Thiel se politički definira kao libertarijanac, o čemu je 2009. napisao esej ‘The Education of a Libertarian’ za popularni blog Cato Unbound, u kojemu između ostaloga stoji: ‘Od 1920-ih, kada su se počela povećavati socijalna davanja i kada je ženama omogućeno pravo glasa – a to su dvije skupine koje je notorno teško uvjeriti u libertarijanske stavove – ideja ‘kapitalističke demokracije’ je postala oksimoron.’

O Thielovom nastupu na RNC-u pisali su brojni mediji. Bloomberg se raspisao o ‘čudnim političkim stavovima’ Thiela, kojega opisuju riječima: ‘podržavatelj slobodne trgovine, slobodno misleći poduzetnik, gej, kršćanin, protiv rata, naturalizirani građanin SAD-a, heroj Silicijske doline’.

No iako je Thiel postao prvi homoseksualac koji je u svojem govoru na republikanskoj konvenciji skrenuo pozornost na tu činjenicu, kada je taj podatak objavljen na portalu Gawker 2007. Thiel baš i nije bio pretjerano sretan, iako njegova seksualna orijentacija u Silicijskoj dolini nije bila tajna. Thiel se stoga odlučio osvetiti Gawkeru te je godinama potajno financirao tužbu bivšeg kečera Hulka Hogana (čije je pravo ime Terry Bollea), koji je Gawker tužio zbog objave snimke seksa njega i prijateljeve supruge. Sve to je rezultiralo bankrotom Gawkera, a kada se saznalo da je Thiel zapravo stajao iz Hoganove tužbe, američki su mediji upozorili da je vrlo zabrinjavajuće što današnji superbogataši imaju mogućnost kroz tužbe cenzurirati ili uništiti medije koji su im se zamjerili.

Kako pak piše Vanity Fair, Thiel želi živjeti najmanje 120 godina, zbog čega uzima i tablete s hormonom rasta, te je investirao u projekte koji se bave produženjem životnog vijeka ljudi. Nedavno je objavljen i dio starijeg Thielova intervjua u kojem ovaj milijarder izražava veliki interes za parabiozu, koja uključuje i mogućnost transfuzije krvi mlađe osobe u krvotok starije, kojoj bi to trebalo usporiti starenje i regenerirati organizam. Objavljeno je i da je zaposlenik Thiel Capitala, koji nosi bizarnu titulu ‘direktora za osobno zdravlje Petera Thiela’, kontaktirao tvrtku Ambrosia LLC, koja se bavi transfuzijama mlade krvi u starije ljude. Thiel zasad demantira da si ubrizgava mladu krv kako bi živio duže.

Među raznim proturječnim stavovima Petera Thiela je i podržavanje monopola, zagovaranje da se kompanije strukturiraju kao apsolutističke monarhije, a zanimljivo je i njegovo financiranje projekta koji bi na oceanima stvorio posebne libertarijanske države. Thiel je povezan i s pokretom ‘novih reakcionara’ tj. ‘Mračnog prosvjetiteljstva’, koje zagovara napuštanje parlamentarne demokracije, što je liberalni The Economist navelo da ovog poduzetnika opiše kao ‘ničeanskog korporatista, piše Tportal.

Zanimljivo je i da je Thiel u tom kontekstu posredno povezan i s Hrvatskom, s obzirom na to da se politički osjeća doma u društvu suvremene ekstremne desnice, kojoj pripada i dr. Tomislav Sunić. Podsjetimo, Sunićevu knjigu ‘Europska nova desnica’ objavio je prije par godina još aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Thiel je najavljen kao jedan od govornika na libertarijanskoj konferenciji koja se u rujnu ove godine treba održati u Turskoj u organizaciji Hans-Hermana Hoppea, koji je kroz izdavaštvo i sudjelovanje na istim skupovima povezan sa Sunićem.

You may also like