Tko je Goran Marić?

Slobodni strijelac, HDZ-ov Don Quijote, narodni tribun – samo su neki od opisa koji prate Gorana Marića otkako se bavi politikom. Oni njemu skloni svrstavaju ga čak među najveće ekonomske umove u Hrvatskoj, dok ga kritičari nazivaju najgorim populistom i redikulom. Njegov ulazak u Vladu Andreja Plenkovića iznenadio je mnoge jer se Marić doživljava kao strano tijelo unutar kabineta koji će, dojam je, naginjati neoliberalnom ekonomskom konceptu

Podsjetimo, Marić je u Plenkovićev tim ušao u zadnji čas kao ministar bez portfelja. I dok je Marić tvrdio kako će i on uskoro dobiti svoj resor kao prvi čovjek novog ministarstva za državnu imovinu, iz samog HDZ-a su stizale izjave kako to nije točno. Sve je kulminiralo jučer kad je u medije prvo procurila informacija kako je Marić podnio ostavku, zatim je to demantirano.

Marić je svoju reputaciju narodnog tribuna izgradio napadima na Hrvatsku narodnu banku (HNB) i na bankarski sektor općenito. HNB smatra odgovornim za ‘lomljenje kičme hrvatskog gospodarstva’. ‘Hrvatska narodna banka se odavno otuđila od Hrvatske, ne zanima ih niti jedan problem – ni ovrhe, ni visina kamate, ni blokade’, Marićeva je izjava od prije godinu dana. Svoje teze posložio je u knjizi ‘Slom lažnih proroka’ koju ekonomisti liberalne struje blago rečeno nisu najbolje prihvatili.

Željko Rohatinski je tijekom svog vođenja HNB-a tražio od Jadranke Kosor da primiri MarićaŽeljko Rohatinski je tijekom svog vođenja HNB-a tražio od Jadranke Kosor da primiri Marića. Njegovi juriši na središnju banku bili su najžešći dok je HNB vodio Željko Rohatinski koji se zbog toga čak obratio tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor moleći je da Marića malo primiri.

U sukobu sa stranačkim vodstvom našao se ponovno prije dvije godine kada je na osobni zahtjev razriješen dužnosti predsjednika HDZ-ova Odbora za financije. Marić je bio nezadovoljan jer nije bio pozvan na dva stranačka skupa o gospodarskim temama.

‘On je jedan od političara, i to kod njega jako cijenim, koji se ne klanjaju uvijek višima iznad sebe. Zbog toga me začudilo, s obzirom na njegovu prirodu, što je na takav način, na neviđeno bez čvrstih garancija o osnivanju novog ministarstva ušao u Vladu’, rekla je za tportal Kosor.

Bivšoj premijerki nije jasno zbog čega je uopće Plenković uvrstio Marića u Vladu jer se tako dovodi u opasnost da ima stalnu napetost između dviju ekonomskih škola.

Goran Marić bi kao zagovornik nacionalne ekonomije mogao biti usamljen u VladeGoran Marić bi kao zagovornik nacionalne ekonomije mogao biti usamljen u Vladi Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, a i ministar rada Tomislav Ćorić spadaju u liberalnu ekonomsku struju dok je Marić zagovornik nacionalne ekonomije odnosno aktivne uloge države u poticanju gospodarskog rasta.

Štoviše, Marić bi se trebao brinuti za ogromnu državnu imovinu od koje bi dosta toga trebalo privatizirati. I dok na primjer Dalić privatizaciju vidi kao bitan instrument za povećanje efikasnosti ekonomije, Marić nije sklon prodaji državnih udjela u tvrtkama poput Podravke i Petrokemije.

Marić je tako žestoko kritizirao prodaju dijela dionica Končara obveznim mirovinskim fondovima, a jednako oštro je kritizirao i privatizaciju Croatia osiguranja, tvrtku je preuzeo Adris, koju je provela Vlada Zorana Milanovića.

Saborski zastupnik Marić je postao 2008. Prije političke karijere u 90-ima bavio se menadžerskim poslom. Bio je predsjednik uprave Tiska, zamjenik predsjednika uprave Vjesnika te direktor Hrvatske tiskare. Na Ekonomskom fakultetu je doktorirao 1999. U Zagreb se doselio iz Gruda (BiH) gdje je rođen 5. rujna 1959. godine, piše Tportal.

Amaterski je igrao nogomet te je 11 godina bio sudac u prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, s tim da je osam godina sudio i međunarodne susrete. Njegov bivši kolega sa zelenih travnjaka Miroslav Jedvaj prozvao ga je prije pet godina za primanje mita, ali kako se radilo o čovjeku koji je bio osuđen zbog švercanja heroina, te optužbe nisu naštetile Marićevoj reputaciji.

You may also like