Tko će više profitirati od današnje debate?

U 20 sati održat će se debata Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića na prvim programima Hrvatskog radija i televizije. Bit će šest tematskih poglavlja, tridesetak pitanja, odgovarat će po 40-ak sekundi, s 30 prava na repliku, uz uvodne i završne riječi od 2 minute. Voditelj TV debate je Mislav Togonal.

Ovakvim komunikacijskim raspravama jača se kultura komuniciranja u javnom prostoru. U razvijenim demokratskim društvima pravo je javnosti da sazna što više detalja o javnim politikama koje zastupaju političari na izborima. Dužnost je političara što jasnije i argumentiranije iznosi svoje stavove u javnosti, rekla je u Dnevniku 3 HRT-a komunikacijska savjetnica Ana Šimunović.

Ovakva komunikacijska platforma upravo je najbolji način za to. Putem ovakvih debata javnost postaje angažiranija i ima jedinstvenu priliku procijeniti, ocijeniti i vrednovati kvalitetu argumenata koju iznose političari te njihovu vjerodostojnost i kredibilitet, ali i angažiranost obećanjima na temelju kojih traže glas javnosti, smatra.

Najzanimljiviji dijelovi debate će biti odgovori na pitanja na koje javnost već duže vremena čeka odgovor. Procjenjivat će se jesu li kandidati spremni na otvorenost u odgovaranju ili će pribjeći izbjegavanju odgovora. Milanovićev komunikacijski stil je dobro poznat javnosti. To je otežavajuća okolnost ako on odluči mijenjati percepciju – morat će se više potruditi. Plenkovićev stil komuniciranja javnosti je nepoznat i nismo ga imali prilike slušati u dužem medijskom nastupu i analizirati. Zato će on možda imati bolju pogodnost da više utječe na dojam koji će ostaviti u javnosti. No, jedina i druga okolnost mogu raditi i za i protiv, smatra Šimunović.

You may also like