Tko će snositi odgovornost, gospodo?

Hrvatski odvjetnički tim, pojačan kolegama iz Švicarske, podnio je Švicarskom sudu zahtjev za osporavanje odluke Arbitražnog suda u Genevi gdje je Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a.

Piše: Ivan Brodić

Iako pravni stručnjaci, s kojima sam razgovarao upozoravaju kako je gotovo nemoguće da se to dogodi. Naime, postoji vrlo malo pravnih temelja za osporavanje odluke arbitraže u koju su dvije strane ušle voljno. Postoji i element statistike, osporavanje takve presude uspješno je u manje od 10 posto slučajeva.

Neki naftni stručnjaci priznaju kako je ovo očajnički potez u smjeru pojačavanja hrvatske pregovaračke pozicije glede otkupa MOL-ovih dionica, premijer je jučer bio optimističan. Istaknuo je kako je riječ o dobro potkrijepljenim argumentima.

Cijela hrvatska politička scena podržava ovaj postupak iako nam praksa govori kako vjerojatno ne bi trebali. Podsjetimo, zbog plijena zvanog INA, dominantni je hrvatski politički djelatnik obmanuo javnost kako Hrvatska izvrsno stoji u arbitraži.

Međutim, na Badnjak se pokazalo drugačije, a objava obrazloženja presude pokazala je kako se hrvatska pravni tim, živeći dobro na račun hrvatskih poreznih obveznika, vrlo loše pripremio za postupak. Želja da se medijski, putem biltena nekih odvjetničkih ureda, dokaže kako tome nije tako (fabriciranjem dokumenata i napada) čini se slabo uspijeva.

Naposljetku, valja se zapitati, hoće li oni koji su pokrenuli arbitražu, temeljeći je na jednoj presudi koja nije imala pravično suđenje, pravnici koji su trošili novac poreznih obveznika ne pripremajući se za postupak, oni koji su usprkos upozorenju o lošem stanju inzistirali na postupcima, pogotovo ukoliko ova zadnja tužba propadne, radi jačanja pregovaračke pozicije, podnijeti bilo kakvu odgovornost?

You may also like

0 comments