Tko će se ponašati racionalno u galopirajućoj recesiji?

RTL
Niti jedna od 63 mjere, ističe Grubišić, ne ide u smjeru smanjenja poreza

Konačno smo doznali i Vladine mjere protiv posljedica koronavirusa na gospodarstvo. Ima ih ukupno 63, većina ih se odnosi na pomoć tvrtkama i građanima u teškoćama dok traje kriza i za većinu je planirano da traju tri mjeseca, plus još tri ako kriza potraje.

Neke od glavnih mjera su odgoda plaćanja poreza na dohodak i dobit, kao i doprinosa, zatim bi država tvrtkama u teškoćama plaćala iznos do visine minimalne plaće kako ne bi otpuštali radnike, i tvrtkama, ali i radnicima u problemima banke će odgađati plaćanja kreditnih rata, odobravat će se krediti za posrnule tvrtke kako bi mogle financirati plaće, režije i druge troškove.

Vladine mjere za RTL Direkt analizirao je ekonomski analitičar Andrej Grubišić. Upozorava da Hrvatska krizu ne dočekuje s dobre pozicije.

“Hrvatsko gospdoarstvo u realnim terminima BDP-a nije ništa puno veće nego 2008. godine i to nije ohrabrujući podatak. Hrvatska je čvrsto zacementirana na dnu EU s Bugarskom po domaćoj potrošnji i ima najamnju stopu radno aktivnog stanovništva. Otrplike nešto ispod 70 psoto je direktno vezano uz to što će napraviti državi”, rekao je Grubišić.

A nije oduševljen ni Vladinim mjerema. Treba ih, upozorava, gledati vrlo objektivno.

“Jako ih je puno, čak 63. Možda prosječnom Hrvatu čini da je iza toga velika količina napora, ali to šalje i poruku da je velk boj njih samo pomicanje lijevo ili desno onoga što već postoji. Imamo početnu poziciju kakvu imamo, a sigurno je da je na vladajućima veliki dio krivice zašto je hrvatski poduzetnik 50 posto slabiji. Nisu krivi za koronavirus, ali krivi su za poziciju. Ove mjere su hrpa birokracije, a nijedna mjera neće smanjiti poreznu presiju. Oni govore o odgodi poreza, potrebno je smanjenje poreza je potrebno. Gospodarstvo neće pomaknuti priljeve lijevi ili desno, ono će ih izgubiti”, naglašava Grubišić.

One koje bi se možda mogle ponašati racionalno su – banke.

“Banke bi reagirale i bez intervencije i razgovora s Vladom. One će se radi vlastitog ekonomskog interesa ponašati racionalno. Jer ‘ubiti’ klijenta je najgore, najgori klijent je onaj koji ne može vratiti dug. Ići će proaktivnim mjerama, ne radi nas ili Vlade, nego radi vlastitih interesa”, smatra Grubišić, a donosi RTL

“Vlada je trebala donijeti odluku o ukidanju predujmu poreza na dobit te drugu stopu poreza na dobit za sve poreznike smanjiti na 12 posto, Također, sve trošarine treba smanjiti za 30 posto. Nijedna od 63 mjere nije smanjenje poreza i državne potrošnje. Ovakve stvari smo viđali i prije”, kazao je Grubišić.

Ipak, za kraj ima i jednu dobru vijest: “Što se tiče tečaja kune, HNB ima 18, 19 milijardi deviznih rezervi. Jedna stvari oko koje možemo biti, usuđujem se reći bezuvjetno spokojni, to je stabilnost tečaja”.

You may also like

0 comments