Tko će graditi Sjeverni tok

Četiri vodeće europske tvrtke natječu se za posao gradnje plinovoda Sjeverni tok 2, objavila je ruska plinska tvrtka Gazprom. Talijanski Saipem, francuski Technip, švicarski Allseas i nizozemski Royal IHC predali su ponude na tender vrijedan 4 mlrd. dolara. Tko dobije posao, gradit će 2500 km dug cjevovod od Rusije do Njemačke.

Od tri tvrtke, samo Royal IHC još nije radio na velikim ruskim projektima: Technip je gradio plinovod na Jamalu za rusku plinsku tvrtku Novatek, Allseas je za Gazprom već radio na pripremama za gradnju plinovoda Južni tok i Turski tok koji su prekinuti, a Saipem je također za Gazprom radio na prvoj fazi Sjevernog toka. Odluka o dodjeli posla bit će donesena kasnije tijekom siječnja 2016. godine, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

U 2015. godini je Turska izbila na drugo mjesto najvećih kupaca ruskog prirodnog plina, dok je na prvom mjestu i dalje Njemačka, objavila je ruska plinska tvrtka Gazprom. Uz to, unatoč trenutačnim napetostima između dvije zemlje, Rusija je spremna i povećati izvoz plina u Tursku i nastaviti izgradnju nukelarne elektrane u Turskoj, potvrđuje ruski ministar energetike Aleksandr Novak.  Rusija je u 2015. godini povećala izvoz plina u zemlje izvan bivšeg SSSR-a za 8%, na 159, 4 mlrd. m3. Izvoz plina u Njemačku povećan je 2015. godine čak za 17,1% i dosegnuo je 45,3 mlrd. m3, javlja ruska novinska agencija TASS.

Litva će morati “stati na loptu” sa svojim namjerama da uvozi američki LNG. Naime, pokazalo se da kvaliteta američkog plina neodgovarajuća za baltički plinski sustav, jer je američki plin znatno kaloričniji u odnosu na ruski. Lietuvos Energy je objavilo da je plinski sustav podoban za ruski, znatno manje kaloričan plin. Litva je, naime, lani u pogon pustila plutajući LNG terminal na Baltiku kako bi započela s uvozom norveškog i američkog plina i diverzificirala dobavu koja je do tada ovisila isključivo o Rusiji. Litagas, tvrtka za uvoz plina Lietuvos Energya pregovarala je o uvozu plina preko Chenierovog terminala Sabine Pass koji će s isporukama krenuti ovaj mjesec, no sada će morati te planove staviti na čekanje, objavio je EMP.

You may also like

0 comments