Tjednik blizak SDP-u: Brkić i Plenković načinili pakt

U borbi za politički opstanak glavni Karamarkov suradnik donio ključnu odluku: Podržat će ga za šefa HDZ-a i premijera, a potom se planira ispričati zbog diplomskog rada i napisati novi, piše tjednik Nacional.

Milijan Brkić, trenutačno čelni čovjek HDZ-a, u sljedećih nekoliko dana suočit će se s najvećim izazovom u svojoj političkoj karijeri, koji bi mogao znatno utjecati i na dinamiku zbivanja na kompletnoj hrvatskoj političkoj sceni. U tom kratkom razdoblju Brkić će vjerojatno u najvećoj mjeri definirati svoj odnos s Andrejem Plenkovićem, zasad najozbiljnijim kandidatom za preuzimanje HDZ-a. O tom bi odnosu ponajprije mogao ovisiti i Brkićev dugoročni opstanak u visokoj politici. A čini se da će taj opstanak dobrim dijelom ovisiti o paktu s Plenkovićem i isprici koju zbog plagiranja diplome Brkić izgleda sprema ponuditi javnosti, piše tjednik.

“U korektnim smo odnosima”, izjavio je kratko za Nacional Plenković u subotu na terasi Ureda predsjednice. Izvori upućeni u zbivanja u HDZ-u navode da Brkić ima više planova kako osigurati zadržavanje dominantnog političkog utjecaja na zbivanja u toj stranci. Plenkoviću bliski izvori pripisuju Brkiću da je zapravo ključna osoba koja ohrabruje moguće njegove protukandidate u borbi za funkciju šefa stranke. Tvrde da mu odgovara da ih bude što više. Prema tim kalkulacijama, više kandidata moglo bi lakše dovesti do drugog kruga glasovanja na unutarstranačkim izborima, odnosno spriječiti Plenkovićevu pobjedu već u prvom krugu glasovanja. Tada bi i Plenkoviću trebala izravnija Brkićeva pomoć i utjecaj koji bi mogao usmjeravati na zbivanja u stranci, koristeći svoj priličan utjecaj na članstvo na terenu.

Izvori bliski Plenkoviću tvrde da se on prema Brkiću zasad drži suzdržano, jer procjenjuje da mu većina okolnosti uoči skorih unutarstranačkih izbora ide u prilog. Kao jedan od ključnih operativaca i stratega Plenkovićeve kampanje spominje se Vladimir Šeks, koji bi mogao uskrsnuti kao jedan od kandidata HDZ-a za novi saborski mandat, a čiji posinak Karlo Ressler radi u Plenkovićevu timu u Bruxellesu.

You may also like