Tisuće prosvjednika u Nikaragvi protiv mirovinske reforme

Deseci tisuća osoba prosvjedovali su u ponedjeljak u Nikaragvi osuđujući nedavno krvavo gušenje pokreta protiv mirovinske reforme u kojem je poginulo 27 osoba, usprkos tome što je predsjednik Daniel Ortega povukao nacrt reforme.
S tisućama bijelih i plavih zastava u bojama Nikaragve, radnici, studenti, seljaci i poduzetnici defilirali su ulicama glavnog grada Manague povodom “Marša za mir i dijalog”.

Slični marševi organizirani su i u drugim gradovima u zemlji poput Estelija i Matagalpe na sjeveru.

Prosvjed je organiziran na poziv organizacije COSEP, inače saveznice predsjednika Daniela Ortege od njegova dolaska na vlast prije 11 godina.

“Ubojice!”, uzvikivali su prosvjednici prolazeći ispred sjedišta nacionalne policije dok su imena nekih žrtava iz nedavne represije bila ispisana na transparentima.

“Nećemo početi nikakav dijalog s vladom dok se ne oslobode svi zatvorenici, dok ne prestane represija te dok se ne stvore uvjeti za dijalog”, kazao je Michael Healy, predsjednik Unije poljoprivrednih proizvođača Nikaragve.

Poziv na prosvjed ostao je na snazi iako je šef države objavio u nedjelju da povlači mirovinsku reformu. Njome su se predviđala s jedne strane povećana izdvajanja zaposlenih i poslodavaca kako bi se smanjio deficit mirovinskog fonda, a s druge strane smanjenje za pet posto iznosa mirovina na preporuku Međunarodnog monetarnog fonda.

Potpredsjednica Rosario Murillo, supruga predsjednika, objavila je nešto ranije u ponedjeljak da će prosvjednici uhićeni zadnjih dana biti oslobođeni na zahtjev nadbiskupa Manague Leopolda Brenesa, “kako bi se stvorili temelji dijaloga”.

Po njezinim riječima, jedan je policajac preminuo u nedjelju u nasilju. Nikaragvanski centar za ljudska prava govori o 26 mrtvih, među kojima jedan snimatelj ubijen metkom, ali ne spominju policajca.

You may also like

0 comments