Home Geopolitika Tisuće osoba još čekaju evakuaciju iz Alepa

Tisuće osoba još čekaju evakuaciju iz Alepa

by admin

Tisuće pobunjenika i civila čekaju u subotu, pothlađeni i izgladnjeli, nastavak evakuacije iz posljednjih pobunjeničkih četvrti u Alepu, dan nakon što je režim Bašara al-Asada prekinuo operacije.

Evakuacija civila i pobunjeničkih boraca u petak je privremeno prekinuta nakon što su provladine milicije zatražile evakuaciju dvaju šijitskih sela koja u okruženju drže pobunjenici.

Pobunjenički dužnosnik kazao je da je postignut novi sporazum oko nastavka izvlačenja ljudi iz istočnog Alepa, ali režim to nije potvrdio.

Al-Farouk Abu Bakr je rekao da dogovor obuhvaća evakuaciju iz dvaju šijitskih sela okruženih protuasadovim pobunjenicima, evakuaciju ozlijeđenih iz dvaju gradova u okruženju provladinih snaga uz granicu s Libanonom te potpunu evakuaciju iz istočnog Alepa.

Sela al-Foua i Kefraya u pokrajini Idlib okružuju pobunjenici, a gradove Madayu i Zabadani blokiraju provladine snage.

Još oko 40.000 civila i između 1500 i 2000 boraca ostalo je u nekadašnjem pobunjeničkom uporištu Alepu, rekao je izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Misturi.

U četvrti Al-Amirijah koju još djelomice drže pobunjenici i odakle počinje evakuacija, tisuće osoba, među kojima djeca, provelo je noć u ruševinama okolnih zgrada očekujući nastavak operacija.

Stanovnici bez pitke vode i hrane jedu datulje, a spavaju na ulicama i u ruševnim zgradama, na tlu, na oko -6 stupnjeva.

Od četvrtka je oko 8500 osoba, među kojima 3000 boraca evakuirano prema pobunjeničkim područjima zapadno od Alepa, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

(Agencija)

Related Posts