Tisuće izbjeglica mogle bi ući u Britaniju nakon Brexita

Tisuće izbjeglica mogle bi prijeći iz Francuske u Veliku Britaniju ako Britanci odluče izići iz Europske unije, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik britanskog premijera Davida Camerona.

Glasnogovornik je rekao da bi izlazak iz EU-a mogao voditi ukidanju sporazuma s Francuskom koji britanskim graničnim čuvarima omogućuje da ondje provjeravaju migrante. “Imamo taj odnos s Francuskom, dijelom zato što smo partneri u EU-u. Ako iziđemo iz EU-a, ništa ne jamči da će se te kontrole nastaviti”, rekao je upozorivši da tada ništa ne bi moglo spriječiti tisuće ljude da prijeđu kanal La Manche.

Britanska granica s Francuskom je na francuskoj strani kanala koji razdvaja dvije zemlje, a u obližnjem Calaisu borave tisuće migranata koji žele prijeći u Veliku Britaniju.

Na pitanje je li riječ o zastrašivanju građana kako bi glasovali za ostanak u EU-u, glasnogovornik je rekao da je riječ o objektivnom razlogu za zabrinutost, posebice s obzirom na to što Britanci žele da premijer riješi problem migranata u pregovorima o reformi EU-a. No Arron Banks, pokretač kampanje za izlazak iz EU-a “Leave.EU”, rekao je da je Velika Britanija dogovor o obradi migranata u Calaisu sklopila s Francuskom, a ne EU-om te da nema razloga da se u slučaju izlaska iz Unije to promijeni.

You may also like

0 comments