Tisuće civila bježe sa sjevera Mianmara

Tisuće preplašenih civila, Rohingya muslimana i Rakhine budista, pobjeglo je pred najtežim sukobima koji su pogodili sjeverozapad Mianmara u proteklih pet godina i u kojima su ubijene 104 osobe a Ujedinjeni narodi i međunarodne humanitarne udruge povukle su dio osoblja.
Zbjegovi iz sjevernog dijela države Rakhine izazvani su raširenim koordiniranim ofenzivama pobunjenika iz redova Rohingya koji su u petak napali 30 policijskih postaja i vojnu bazu mašući noževima, mačevima, štapovima i bombama kućne izrade. Nasilje označava dramatičnu eskalaciju sukoba koji je tinjao u regiji od proteklog listopada kada je slični no puno manji napad Rohingya izazvao brutalni odgovor vojske optužene nakon toga za kršenje ljudskih prava.

Tretman oko 1,1 milijuna muslimanskih Rohingya u većinski budističkom Mianmaru isplivao je kao najveći izazov za čelnicu Aung San Suu Kyi koja je osudila pobunjeničke napade i pohvalila snage sigurnosti. Neki zapadni kritičari optužili su dobitnicu Nobelove nagrade zbog toga što nije zastupala prava progonjene muslimanske manjine i što je branila vojni protuudar u listopadu.

Tisuće Rohingya, većinom žena i djece, koji bježe pred nasiljem, pokušavalo je prijeći rijeku Naf koja dijeli Mianmar i Bangladeš ili kopnenu granicu dvije zemlje. Neki od izbjeglica koji su pobjegli već ranije kazali su novinarima kako ih je policija u Bangladešu upozorila da ne pomažu u dolasku novih civila. “Rekli su nam: ukoliko nekome pružite utočište uhitit ćemo vas i poslati natrag. Stoga, zbog straha, ne dozvoljavamo dolazak novih”, kazao je Mohammad Yunus, Rohingya musliman u priručnom izbjegličkom logoru u blizini granice. Unatoč tim mjerama oko 2000 ljudi uspjelo je od petka prijeći granicu, prema procjenama izbjeglica koji žive uz granicu u Bangladešu.

Reutersov izvjestitelj vidio je nagurane žene odjevene u burke kako sjede na ničijoj zemlji pod crnim najlonima kao zaštiti od sunca. Iz Mianmara se tijekom vikenda čula pucnjava. Godinama su životni uvjeti Rohingya na sjeverozapadu zemlje poput apartheida i uskraćuje im se državljanstvo te su protiv njih uvedene stroge mjere ograničenja kretanja. Mnogi ih većinski budisti smatraju ilegalnim imigrantima iz Bangladeša.

U Mianmaru UN i međunarodne humanitarne agencije povukle su osoblje iz regije nakon što je vlada kazala kako vodi istrage jesu li pripadnici tih organizacija umiješani u navodne opsade sela koje su u kolovozu izveli pobunjenici.

Država im je dala osiguranje no “u ovoj situaciji nitko ne može jamčiti punu sigurnost”, kazao je Nyi Pu, glavni ministar države Rakhine. “Ukoliko žele ostati osigurat ćemo ih najbolje što možemo. Ukoliko ne žele ostati zbog sigurnosti i žele otići rekli smo da ćemo im pomoći”, dodao je.

Vojska je izvijestila o nekoliko sukoba tijekom vikenda sa stotinama Rohingya pobunjenika širom sjevera države Rakhine. “Ekstremisti su detonirali improvizirane bombe, palili sela i napadali policijse stanice u Maungtawu (regionalnom središtu)”, objavio je u ponedjeljak list Global New Light of Myanmar.

Vlasti su izvijestile da su tijekom vikenda ubijene 104 osobe, većinom pobunjenici te 12 pripadnika snaga sigurnosti kao i nekoliko civila. Vlada je pozvala Rohingya civile na suradnju sa snagama sigurnosti uvjeravajući da oni, koji nisu povezani s pobunjenicima, neće biti pogođeni.

Vlasti smatraju snage Rohingya terorističkom organizacijom, a oni odgovaraju da jedino brane prava te muslimanske zajednice. Vlada je objavila i da su tisuće nemuslimanskih civila evakuirane u veće gradove, hramove i policijske stanice i mnogi se naoružavaju noževima i palicama u strahu od pobunjeničkih napada. “Bojimo se mačeva jer napadaju ljude mačevima”, kaže Than Aye, 65-godišnji seljak koji je pobjegao iz mjesta Buthidaung u veći grad. “To je razlog zbog kojeg smo pobjegli, bojimo ih se. Nisam dobro spavao čitavu noć”.

Papa Franjo će krajem studenog posjetiti Mijanmar, budističku zemlju, a odatle će nastaviti putovanje u Bangladeš, zemlju u kojoj su većina muslimani, priopćila je u ponedjeljak Sveta Stolica.

Sveti Otac će u Mijanmaru boraviti od 27. do 30. studenog, a u Bangladešu od 30. studenog do 2. prosinca. Te dvije azijske zemlje s  malenom zajednicom katoličkih vjernika dobile su svoje prve kardinale za pontifikata pape Franje.

Papa će u Mijanmaru posjetiti Yangoun i prijestolnicu Naypyidaw. U Bangladešu će boraviti samo u Dakhi, glavnom gradu, navodi se u priopćenju Svete Stolice. Tijekom posjeta sigurno će razgovarati o sudbini muslimanske manjine Rohingya u Mijanmaru jer je ta tema na srcu Svetom Ocu. “Dolaze nam tužne vijesti o progonu vjerske manjine, naše braće Rohingya”, rekao je Papa u nedjelju pred tisućama vjernika na Trgu svetog Petra nakon molitve Angelusa.

“Htio bih im izraziti svoju blizinu. Svi ćemo zamoliti Gospodina da ih čuva i da nadahne muškarce i žene dobre volje kako bi im pomogli da se poštuju sva njihova prava”, dodao je.

U sukobima mijanmarskih redarstvenika i pobunjenika Rohingya od petka su poginule najmanje 104 osobe, među njima 12 pripadnika sigurnosnih snaga, priopćila je policija. Tisuće civila muslimanske manjine prebjegle su u susjedni Bangladeš, a dijelu njih je zabranjen ulazak u zemlju.

Sveta Stolica i Mijanmar su 4. svibnja objavili da uspostavljaju pune diplomatske veze, nedugo nakon srdačnog susreta pape Franje i mijanmarske čelnice Aung San Suu Kyi u Vatikanu. Ovaj pohod Svetog Oca potaknut će dijalog vlasti i oko 800.000 katolika (6,2 posto stanovništva) u zemlji u kojoj je više od 90 posto budista. U Bangladešu, gdje je muslimana 89 posto, kršćani su tek 0,5 posto stanovništva, a najveći dio su katolici kojih je 350.000, po podatcima azijskih Crkava.

You may also like