Tireli: Most nije objavio obećano

U Novom danu je u utorak gostovala predsjednica Laburista Nansi Tireli.

Je li točno da je koalicija Hrvatska raste odbila MOST i HDZ, i da postoji mogućnost da Most i HDZ formiraju vladu? “Odbili smo isto što je i HDZ, tripartitnu vladu, bez obzira što danas čujemo da o tome HDZ neće razgovarati. HDZ je davno reako da ne može takvu vladu s SDP-om, a podsjećam da je i Milanović rekao da dvije osobe koje imaju legitimitet da budu mandatari jesu on i Karamarko, i to je rekao temeljem rezultata izbora. Ja se slažem s tim.”

“Cilj su nam bile reforme, a o njima smo razgovarali mjesec dana, obje koalicije su odgovorile u realnim rokovima na pitanja Mosta, i složili smo se u 95 posto slučajeva, no o tim reformama javnost nije od Mosta dobila odgovor. Na sastanku dviju koalicija s Mostom prošli ponedjeljak, Petrov je rekao javno da će Most tijekom proteklog tjedna objaviti svoje stavove za obje koalicije, i to se još nije dogodilo. Ne znamo koji su stavovi Mosta po pitanju reformi, s čime se slažu ili ne slažu. Razgovori još uvijek predstoje, očekuje se da pregovori budu u korist Karamarka, meni bi bilo pošteno da je HDZ rekao sinoć da se Karamarko odriče mjesta premijera, i to bi meni bila čista situacija. Ovako kad kažu da će i dalje razgovarati s Mostom, mogu samo zaključiti da priča oko premijera još nije gotova.”

Vidite li Tomislava Karamarka kao budućeg premijera? “Mislim da da. Meni je taj scenarij izgledan, a na Mostu ostaje da nam svima odgovori u što to ulazi s HDZ-om. Oni su potpisali sporazum da ne ulaze niti s jednima niti s drugima, a ono što očekujem od Mosta jesu odgovori vezani za pregovore koji su se mjesec dana vodili oko reformi.Nama nije ništa sporno, Most sam odlučuje s kim će u koaliciju, s kim se više slažu, a potpis bi uvijek bio sporan, jer to govori o moralnosti pojedinih osoba”, rekal je Tireli o predizbornom potpisu Bože Petrova u ime Mosta, kada je kod javnog bilježnika ovjerio izjavu da nakon izbora neće “u koaliciju s niti jednom opcijom koja ne želi reforme. Smatram da to uvjerenje koje su potpisali ima određenu težinu, jer su takvim postupkom u predizbornoj kampanji, napravili su to svjesno, preuzeli određenu odgovornost.”

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja rekao je u utorak, gostujući na N1 televiziji nakon što je SDP u ponedjeljak objavio da ne želi u tripartitnu vladu, da Most “neće jednostrano podržati ni jednu ni drugu stranu.” “Jedna strana nas je očito odbila, vidjet ćemo je li nas ova druga strana prihvatila. Milanović je rekao da samo on može biti premijer i ne pristaje na trojnu vladu. Mi nismo birali stranu”, rekao je Grmoja. “Koalicija Hrvatska raste nije odbila Most, nego je odbila prijedlog Mosta o tripartitnoj vladi. To je učinila i Domoljubna koalicija. Drugo, Milanović je rekao da legitimitet imaju i Karamarko i on da budu premijeri. Treće, ne slažem se s Grmojom kako je rekao da su njima birači dali povjerenje da ne ulaze ni sa kim u koaliciju. Nemojmo zaboraviti da su birači glasali i za ove dvije koalicije, i da nisu dali glas da jedna uđe u koaliciju s drugom”, rekla je Tireli o Grmojinim izjavama.

Kaže da Hrvatska raste nema u ovom trenutku 76 potpisa, pa niti ne bi mogli očekivati od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović mandat za sastavljanje Vlade. Ponovila je slično kao i Zoran Milanović, kako na treće konzultacije s predsjednicom ne idu, jer znaju da neće biti novosti ili promjena. Podsjećamo, u utorak se nastavlja treći krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s koalicijama, strankama i izabranim saborskim zastupnicima na Pantovčaku. Konzultacije se nastavljaju u 13 sati, a obraćanje Kolinde javnosti očekuje se u 17.30 sati, najavljeno je iz Ureda predsjednice.

Smatra da će se do Božića znati odgovor – bilo o Vladi, bilo o eventualnim novim izborima. “To mi je realno, ili imamo mandatara sa 76 potpisa ili nemamo, i predsjednica je onda na potezu da raspiše nove izbore. Ne možemo cijelo vrijeme očekivati 76 s ovom retorikom, gdje Most traži tripartitnu vladu, ili gdje su mi jasno svi rekli da ona ne dolazi u obzir…”, smatra Tireli. “Ono što me žalosti i zbunjuje jest što smo nakon mjesec dana rasprava o reformama na njih potpuno zaboravili, i voljela bih vidjeti javno objavljene odgovore Mosta, kao što je Petrov obećao, i što je tih 5 posto s čime se ne slažu”, ponovila je i zaključila.

You may also like

0 comments