Tillerson označio ulazak u novi Hladni rat?

Odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije nisu bili ovako loši od završetka Hladnog rata i za njih ne može biti novog početka, rekao je u nedjelju šef američke diplomacije Rex Tillerson.

Državni tajnik i nekadašnji direktor ExxonMobila u zadnjih je nekoliko tjedana nekoliko puta izrazio žaljenje što su odnosi između dviju nuklearnih sila pali “na najnižu razinu” nakon raspada SSSR-a 1991. Njegov ruski kolega, kojega je u srijedu u Bijeloj kući primio američki predsjednik Donald Trump, iznio je istu konstataciju.

Na upit novinara NBC-ja Tillerson je ponovio da su odnosi između dviju zemalja pali “na najnižu razinu od završetka Hladnoga rata, pri čemu je i međusobno povjerenje iznimno loše”. “Općenito se smatra da to nije dobro u globalnom smislu. Nije dobro za nas, za američki narod, ni za naše intrese kada je posrijedi nacionalna sigurnost”, istaknuo je.

No Tillerson je prilično sumnjičav i u pogledu perspektive kada je riječ o zatopljenju odnosa između dviju sila. Oni su osobito loši od 2012. zbog sukoba u Siriji, a potom i onog u Ukrajini. Američki diplomat isključio je bilo kakav “nov početak” između Washingtona i Moskve, na način da se stvari “resetiraju”. “ne možete resetirati. Ne možete izbrisati prošlost. ne možete početi ispočetka. Krećemo s onim što imamo”, rekao je Tillerson.

You may also like

0 comments