Tillerson obećao al Baghdadijevu smrt

Američki državni tajnik Rex Tillerson najavio je uspostavu sigurnih zona za izbjeglice u idućoj fazi borbe protiv Islamske države (IS) koju će koalicija pobijediti, a njezina osnivača Abu Bakra al-Baghdadija ubiti, prenose agencije sa sastanka 68 zemalja članica globalne koalicije protiv Islamske države u srijedu u Washingtonu.

“Sjedinjene Države povećat će pritisak na IS i al Qaedu i radit ćemo zajedno na tome da uspostavimo privremene zone stabilnosti, kroz prekide vatre, kako bi se izbjeglicama omogućio povratak njihovim domovima”, rekao je Tillerson.

Dosad diskretan šef američke diplomacije kojemu je skup u Washingtonu bio vatreno krštenje, nije objasnio gdje će zone biti uspostavljene niti na koji će način funkcionirati. Stvaranje sigurnih zona zahtijevalo bi veći broj zračnih udara ako SAD želi uvesti zone zabrane leta, te veći broj vojnika i možda i kopnene snage radi zaštite civila u tim područjima, piše agencija Reuters.

Dodaje da je Pentagon prošli mjesec dostavio Bijeloj kući nacrt nove strategije koja ukida neka ograničenja i dopušta angažiranje većeg broja vojnika, a to je zaokret u odnosu na oprezan pristup prijašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame.

U srijedu su američki dužnosnici rekli da je međunarodna koalicija predvođena SAD-om zračnim putem već prevozila sirijske pobunjenike do grada Tabke u pokrajini Raqi. “Teško izborene pobjede u Iraku i Siriji prevagnule su u korist koalicije, no moramo povećati intenzitet naših napora i učvrstiti pobjede u idućoj fazi u borbi protiv IS-a”, rekao je Tillerson i naglasio “Slabljenje IS-a nije krajnji cilj, već poraz IS-a, te svjetske sile zla”.

Osnivač IS-a Abu Bakr al-Baghdadi bit će uskoro ubijen, kao što je u svibnju 2011. ubijen osnivač al Qaede, Osama bin Laden, obećao je Tillerson, javlja agencija AFP. “Gotovo svi pomoćnici Abu Bakra Al-Baghdadija mrtvi su, uključujući mozak napada u Bruxellesu, Parizu i drugdje. Pitanje je vremena kad će i Baghdadija snaći ista sudbina”, rekao je Tillerson, prenosi France presse.

Sastanak u Washingtonu na kojem je sudjelovao i šef hrvatske diplomacije Davor Ivo Stier bio je deseti sastanak koalicije protiv IS-a koju je 2014. osnovao Obama u borbi protiv IS-a koji je te godine osvojio velike dijelove Sirije i Iraka. No sastanak u srijedu zasjenila je vijest o smrti najmanje 33 civila blizu Raqe, grada koji je de facto glavno uporište IS-a u Siriji, piše AFP.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (SOHR) napad je izvela upravo koalicija u utorak ujutro južno od grada Al-Mansure pogodivši školu u kojoj su bili smješteni raseljeni civili. Koalicija je najavila da će “istražiti” navode.

Vojnici koalicije već su bili okrivljeni prošli tjedan za bombardiranje džamije u pokrajini Alep u kojem je navodno više desetaka civila ubijeno. Koalicija nije jedinstvena u pogledu strategije koju primijeniti prema Raqi u Siriji, odnosno Mosulu koji je u Iraku glavno uporitše IS-a.

Raqa je gotovo posve izolirana, glavne prometnice za opskrbu su prekinute te američki vojnici ocjenjuju da džihadisti nadziru samo zadnje uporište u dolini Eufrata Deir Ezzor. No SAD i Turska nisu jedinstveni na koji način izvesti završni napad. Turska se protivi sudjelovanju kurdskih milicija YPG koje smatra terorističkom skupinom, a Pentagon smatra da su oni udarna snaga arapsko-kurdske koalicije Sirijskih demokratskih snaga.

Globalna koalicija 68-orice razilazi se i u pitanju budućeg statusa oslobođenih teritorija u Siriji: treba li im dati autonomiju ili ih vratiti pod režim predsjednika Bashara al-Assada. Prema podacima koalicija je izvela više od 19.000 udara, što je omogućilo da se u Iraku “oslobodi” 62 posto, a u Siriji 30 posto teritorija koje je IS zauzeo kada je bio na vrhuncu svojih osvajanja 2014.

You may also like