Tillerson: Irak i Kurdistan moraju mirno riješiti sporove u naftom bogatim područjima

Američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je u ponedjeljak iračku vladu i kurdistansku regiju da kroz dijalog razriješe svoj sukob oko kurdskog samoodređenja i spornih područja.
Tillerson je taj poziv iznio na početku sastanka u Bagdadu s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem, koji je branio ulogu iračkih paravojnih snaga poduprtih od Irana.

“Zabrinuti smo i malo tužni”, rekao je Tillerson u svojim početnim primjedbama. “Imamo prijatelje u Bagdadu i u Erbilu i potičemo obje strane da započnu dijalog”, rekao je Tillerson.

Američka administracija pozvala je također iračku i kurdsku stranu da izbjegnu daljnju eskalaciju, pošto je Abadi nakon referenduma o samoodređenju Kurdistana naredio vojsci da od kurdskih boraca preuzme grad Kirkuk koji je okružen velikim naftnim poljima.

Grad Kirkuk su osvojile snage iračke vlade u ponedjeljak kada su zauzele i sjedište vlade te autonomne pokrajine i istaknule iračku zastavu, što je dosad najsnažniji odgovor Bagdada na referendum kojim su se 25. rujna irački Kurdi izjasnili za neovisnost.

Bagad se protivi potpunoj neovisnosti Kurda, koji su autonomiju stekli nakon 2003. kada je pala vlada iračkog predsjednika Saddama Husseina.

Kurdi čine trećinu stanovnika Kirkuka, jednog od etnički i vjerski najšarolikijih gradova u Iraku i drže ga svojim glavnim gradom te tvrde da je bio očišćen od Kurda i svjesno naseljavan Arapima u vrijeme Saddama Husseina koji je tako stavio pod kontrolu izvore nafte.

Rezultate kurdskog referenduma ne priznaju ni Sjedinjene Države ni druge sile u regiji koje strahuju da bi referendum mogao potaknuti sukobe u regiji. SAD je pozvao na mir između Bagdada i Kurda što bi bio novi razdor u 14 godina dugom građanskom ratu u Iraku, a kurdsko pitanje moglo bi u sukob uvući i regionalne sile kao što su Turska i Iran koje na svom prostoru imaju velike kurdske zajednice.

Vijeće sigurnosti UN-a mora u utorak odlučiti glasanjem hoće li produžiti ili ne istragu o napadima vođenima u Siriji kemijskim oružjem, najaviil su diplomati.

Tu bi mjeru mogao blokirati veto Rusije, saveznice režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koja najprije želi imati uvid u izvješće čije se objavljivanje očekuje u četvrtak.

Radi se o izvješću o travanjskom napadu sarinom na selo Han Šejhun u kojemu je poginulo više od 80 osoba.

SAD je zatražio da se održi glasanje o nacrtu rezolucije predstavljenom prošlog tjedna kojim se želi omogućiti odboru stručnjaka UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja da nastave još godinu dana rad na identificiranju počinitelja napada kemijskim oružjem tijekom šest godina rata u Siriji.

Američka veleposlanika u UN-u Nikki Haley zatražila je u petak od Vijeća sigurnosti “da djeluje odmah” i da podupre produžetak istrage.

Sadašnji mandat odbora za istragu nazvanu Joint Investigative Mechanism završava 18. studenoga.

You may also like

0 comments