Home Energetika Tihomir Orešković najavio državno jamstvo za Petrokemiju

Tihomir Orešković najavio državno jamstvo za Petrokemiju

by Agencije

Na sjednici Nadzornog odbora (NO) i Uprave Petrokemije u utorak je istaknuto da nastavak proizvodnje u toj kutinskoj tvornici nije upitan, da će se ispoštovati sve obveze prema kupcima te da će se model realizacije kredita od 200 milijuna kuna pronaći do kraja kolovoza, doznaje se iz te kompanije.

Sjednici NO i Uprave prisustvovao je tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, koji je istaknuo da neoprezne izjave u medijima dovode do narušavanja povjerenja kupaca prema Petrokemiji.

Naveo je da je Petrokemija osigurala mineralno gnojivo za jesensku sjetvu te će ispoštovati sve obveze. Želeći umiriti brojne kupce, koji svakodnevno zovu u Petrokemiju i pitaju što će se dogoditi ako ne dođe do realizacije kredita od 200 milijuna kuna, najavio je da će se kredit uskoro realizirati.

Taj kredit Petrokemiji je potreban da bi vratila dugovanja prema Ini i Prvom plinarskom društvu (PPD), kompanijama koje im isporučuju plin za proizvodnju. U medijima se špekuliralo s mogućnošću prestanka isporuke plina ako se ne podmire obveze.

Vlada je u prošli petak ‘skinula’ s dnevnog reda sjednice prijedlog odluke o izuzimanju od prodaje dionica Jadrana, jer se nisu usuglasili svi detalji. Panenić je nakon sjednice novinarima kazao da se 80-postotni udjel države u crikveničkom Jadranu neće prodavati nego će biti zalog za zaduženje Petrokemije kod HBOR-a za vraćanje njezinog duga od oko 200 milijuna kuna PPD-u.

U međuvremenu, sindikat, udruga vjerovnika bivših radnika i lokalni političari iz vodećih stranaka usprotivili su se takvoj odluci, upozoravajući da bi se time naštetilo razvoju te crikveničke hotelijerske tvrtke, kojoj su nužna ulaganja nakon izlaska iz stečaja.

Panenić ocjenjuje da se stvorila nepotrebna rasprava oko kolaterizacije tog zajma te smatra da će se do 31. kolovoza naći model kreditiranja koji će biti prihvatljiv HBOR-u. Petrokemiju je ocijenio jednom od ključnih industrija za hrvatsku poljoprivredu.

Nakon sastanka Uprave i Nadzornog odbora Petrokemije, Panenić je zaključio da je svima važno da posluju i crikvenički Jadran i kutinska Petrokemija.

Predsjednik Uprave Petrokemije Nenad Zečević rekao je da nakon uspješnog remonta sva postrojenja tvrtke rade punim kapacitetom i da isporuka mineralnih gnojiva nije upitna niti prema jednom kupcu.

Naveo je kako je ponovnim dolaskom ministra Panenića, Ministarstvo gospodarstva još jednom pokazalo bezrezervnu podršku Petrokemiji. I Zečević se nada da će zahtjev za kreditom biti uspješno riješen.

Tehnički premijer Tihomir Orešković nešto ranije u utorak izjavio je da je problem kreditiranja dugovanja Petrokemije riješen te da će se za kredit dati državno jamstvo, a ne kao zalog dionice crikveničkog Jadrana. “Ovaj tjedan mislim da ćemo već riješiti taj problem oko Petrokemije državnim jamstvom, a vjerujem i da Petrokemija u financijskom smislu ide u dobrom smjeru”, kazao je Orešković odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka u Vladi s predstavnicima stočara i drugih udruga o temi bolesti kvrgave kože kod goveda.

Orešković je u vezi Petrokemije podsjetio da je tijekom godišnjeg odmora dosta razgovarao s predstavnicima njezine Uprave te vjeruje da je ta Uprava stručna i da Petrokemija ide u dobrom smjeru što će biti dobro i za njezine radnike.

Related Posts