Tihomir Orešković na stol je dobio 60 imena

Uoči 22. siječnja, kada bi u Saboru, prema najavama, trebala biti potvrđena nova vlada i Tihomir Orešković za premijera, u HDZ-u traju velika lobiranja za ministarske kandidate. Osim što vrh stranke ima svoje preferencije, u središnjicu su stigli i svi prijedlozi lokalnih organizacija koje također imaju svoje želje i s obzirom na snagu koju imaju na terenu, žele svoje predstavnike u Vladi. I dalje se u tajnosti drže imena glavnih kandidata za ministre, a u javnost dospijevaju imena onih koji su u kombinacijama budući da će pred mandatara Oreškovića na razgovore ukupno ići 60 kandidata Domoljubne koalicije i Mosta.

Ne miruju ni HDZ-ovi koalicijski partneri pa tako HSLS žarko želi Josipa Budimira za ministra financija ili ministra poduzetništva i obrta budući da je Ministarstvo gospodarstva pripalo Mostu. U HDZ-u nemaju ništa protiv Budimira i svjesni su da je bolji od nekih njihovih kandidata koji pucaju na te pozicije. Aktivni su i u HSS-u, tim više jer Branko Hrg ima problema u stranci zato što je seljačka stranka izbore okončala samo s jednim mandatom u Saboru. Budući da HSS ima potpisan aneks koalicijskog sporazuma s HDZ-om prema kojem im, s obzirom na osvojeni broj preferencijskih glasova (36.580), pripadaju tri zastupnička mjesta, izgleda da su u HDZ-u pronašli formulu prema kojoj će im namiriti dodatna dva zastupnika. U devetoj i petoj izbornoj jedinici, otkriva nam izvor iz HDZ-a, otvara se mogućnost da u Sabor uđu ta dva zastupnika HSS-a jer bi u tim izbornim jedinicama HDZ mogao iscrpiti svoje zamjene, kada se s liste maknu oni koji ulaze u Vladu ili ostanu na funkcijama u svojim gradovima. U HDZ-u se, naime, pozivaju na Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, koji tumače na način da zastupnika s koalicijske liste može zamijeniti samo zastupnik iz njegove stranke. Budući da prema tom istom aneksu sporazuma HSS ima i jedno mjesto u izvršnoj vlasti te jednog zamjenika ministra i pet-šest pomoćnika ministara, izgledno je da bi Hrg mogao biti potpredsjednik Vlade ili da će netko od HSS-ovaca biti ministar.

Ta je stranka HDZ-u za ministricu gospodarstva ili financija predložila Marinu Kolaković, HSS-ovku iz Karlovca. U HSS-u se pak čuje da Hrg nije sklon ideji potpredsjednika bez portfelja ili fikusa, nego, ako bi mu pripala ta dužnost, prenose nam sugovornici iz HSS-a, onda bi želio imati resore za koje je zadužen s te pozicije, a to bi bili poljoprivreda, selo, zaštita okoliša, lokalna i regionalna samouprava. Da je HDZ-u pametno poštovati sporazum s HSS-om, govori i činjenica da su na lokalnoj razini u 60 posto gradova i općina gdje obnašaju vlast u savezništvu s HSS-om i da bi im seljaci mogli stvarati probleme u lokalnim vijećima i skupštinama, piše Večernji list.

U HDZ-u pak doznajemo da i dalje inzistiraju na Vladi s četiri potpredsjednika, u kojoj bi Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, bio prvi potpredsjednik. Most i dalje vješto skriva svoje kandidate jer ih ne želi izlagati medijskom trančiranju ako ne budu izabrani. Prvi plan Mosta bio je da svi zastupnici i ostanu zastupnici, no čini se da su ambicije jedne grupacije unutar Mosta prejake pa se zbog mira u kući i neke od njih ostavilo kao otvorene mogućnosti za prelazak u izvršnu vlast. Riječ je o članovima udruge Promijenimo Hrvatsku, njih je pet unutar Mosta, a troje je izabrano u Sabor. Udrugu vodi, a očito i najjaču ambiciju ima Ivan Lovrinović kojemu je krajnji cilj oduvijek bio HNB. No, s obzirom na to da bi za to trebalo promijeniti i pokoji zakon, spominjao se i kao ministar financija ili gospodarstva, no i kao potpredsjednik Vlade. Ipak, kažu u Mostu, oni nisu skloni ideji da Vlada ima četiri potpredsjednika jer bi to značilo veći broj članova Vlade.

I dosadašnja ih je Vlada imala četvero, ali oni su istovremeno bili i ministri. Osim Lovrinovića, član njegove udruge Juro Martinović spominje se kao ministar pravosuđa, a drugi član Ivica Mišić kao ministar poduzetništva. Ružica Vukovac, koja nije izabrana u Sabor, sama je nespretno medijima rekla da je i ona kandidatkinja za resor poljoprivrede, a opcija je i Metkovac Davor Romić, bivši dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu od kojeg je Most tražio savjete o reformama u poljoprivredi. Robert Podolnjak, koji je odbio dužnost predsjednika Sabora, spominje se kao ministar uprave, ali i kao potpredsjednik Sabora. Zadranin Slaven Dobrović vrti se kao kandidat za ministra zaštite okoliša.

You may also like

0 comments