Tihomir Orešković apelira na više tolerancije

Premijer Tihomir Orešković u ponedjeljak je preko svoje facebook stranice apelirao na više tolerancije u javnom dijalogu koji, po njegovoj ocjeni, postaje sve oštriji. U poruci pod naslovom “Javni dijalog mora biti tolerantan” Orešković ističe kako je pluralizam temelj demokracije, što podrazumijeva različitost mišljenja i dijalog.

“Nažalost, dijalog u hrvatskom javnom prostoru postaje sve oštriji i u njemu je sve manje tolerancije. Ne smijemo zaboraviti našu prošlost, ali bolja budućnost mora biti naš cilj”, poručuje premijer.

Orešković kaže kako većina građana koji ga zaustave na ulici žele razgovarati o egzistencijalnim pitanjima i o budućnosti ali, nažalost, to raspoloženje javnosti ne odražava se u prostoru javne komunikacije i u medijima. “Očekujem od svih sudionika javne komunikacije da im tolerancija prema sugovorniku, činjenice i istina budu polazište s kojeg će voditi rasprave”, navodi Orešković na facebooku.

U emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog raspravljalo se tko je kriv za nesnošljivost i govor mržnje koji je u posljednje vrijeme preplavio hrvatski javni prostor. Na to je u svom pismu upozorio potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, a u svom odgovoru i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Gostovali su članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin, HDZ-ov zastupnik i predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Andrej Mikulić i SDP-ov član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Arsen Bauk.

Andrija Mikulć se ne slaže da je došlo do porasta nesnošljivosti, već tvrdi da je došlo do porasta ideoloških podjela, a one su, među ostalim, plod frustracija bivšeg premijera koji se ne miri s porazom na izborima, rekao je. Naglasio je da HDZ inzistira na gospodarskim temama, ali da se zbog politike Zorana Milanovića koja se temelji na krilatici ili mi ili oni javnost stalno vraća na ideološke teme. Prava nacionalnih manjina zajamčena su Ustavom i kao takva moraju biti nepovrediva.

Kulminacija govora mržnje još nije dosegnula svoj vrhunac, a započela je dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, tvrdi Arsen Bauk. Na upit je li otvaranje ideoloških rasprava sredstvo kojim bi se maknuo fokus s unutarstranačkih izbora, odgovorio je da odgovor na to znaju kandidati. Kandidati će pričati o izborima. Dio smatra da je retorika OK, a dio se zalaže za blažu retoriku. Vladu je pozvao da konačno počne vladati.

Najlakše je tražiti krivca, smanjimo tenzije, pozvao je Furio Radin. Milorad Pupovac se obratio na pravu adresu jer predsjednica je jamac Ustava. Političari su dali notu ovoj raspravi, no svi nosimo dio krivnje i odgovornosti. Kao pozitivan primjer istaknuo je komentar premijera Oreškovića objavljen na društvenim mrežama u kojem poziva na okretanje raspravama o gospodarskim temama.

You may also like

0 comments