Tiananmen nije promijenio ništa, aktivisti u zatvorima ili pod nadzorom

Kineski aktivisti su u subotu, na godišnjicu gušenja prodemokratskog pokreta na Tiananmenu 1989., odvedeni u pritvor ili su stavljeni pod poseban nadzor policije, dok su majke ubijenih studenata osudile amneziju države i “27 godina bijelog terora”.

Od četvrtka se u pritvoru u Pekingu nalazi šest aktivista za ljudska prava, među kojima i pjesnik Liang Taiping, nakon što su održali privatno obilježavanje godišnjice represije, priopćila je nevladina udruga Weiquanwang.

Skoro tri desetljeća nakon studentske pobune na središnjem pekinškom trgu, komunistički režim i dalje brani svaku raspravu o toj temi koja nije prisutna u školskim udžbenicima ni u medijima te je žestoko cenzurirana na internetu.

Kao i svake godine do sada, “Majke Tiananmena”, udruge koja okuplja roditelji koji su u toj u krvi ugušenoj pobuni izgubili dijete, nalaze se pod policijskim nadzorom. “Pod nadzorom smo od prošle subote (…) oko 30 policajaca u civilu je bilo na groblju gdje smo obišle grobove naše djece te su okružili našu malu skupinu”, kazala je Zhang Xianling čiji je 19-godišnji sin ubijen na Tiananmenu te 1989.

Ding Zilin, 79-godišnja osnivačica “Majki Tiananmena” u kućnom je pritvoru, a kako javljaju mediji u Hong Kongu, njezina telefonska linija je prekinuta. Pokušaji da se s njom stupi u kontakt, piše AFP, završili su sljedećom porukom: “korisnik kojeg pokušavate kontaktirati nema pravo na primanje poziva”.

Kineski službeni dnevni list na engleskom Global Times danas piše da je 4. lipnja za Kineze sasvim “običan dan” te da “1989. žele ostaviti iza sebe”. “Većina Kineza se jednostavno slaže s idejom da nikakva dodatna rasprava o Tiananmenu nije potrebna (…) Puno njih koji su svjedočili tom događaju ili za njega znaju (…) želi ga ostaviti iza sebe. Incident iz 1989. pripada povijesti”, piše Global Times i dodaje da se u svijetu stvara nepotrebna “buka” oko tog događaja.

You may also like