ThyssenKrupp i Tata Steel spajaju poslovanje

Njemačka industrijska grupa Thyssenkrupp i indijski Tata Steel poduzeli su prve korake prema spajanju njihovog europskog poslovanja u proizvodnji čelika, pišu inozemni mediji.
Sporazumom bi nastala druga najveća grupacija za čelik u Europi, nakon ArcelorMittala. Dvije kompanije započeli su pregovore prošle godine, nakon što je Tata odbacio planove o prodaji poslovanja u Velikoj Britaniji.

Tvrtke su potpisale memorandum razumijevanja koji predviđa zajedničko ulaganje u jednakom 50-postotnom iznosu, koji bi doveo do godišnjih ušteda do 600 milijuna eura.

Dva partnera očekuju da bi spajanje zahtijevalo smanjenje broja radnih mjesta za oko 4 tisuće, od čega bi se pola odnosilo na administraciju a pola na poslove u proizvodnji.

Izvršni direktor Thyssenkruppa Heinrich Hiesinger izjavio je da se kompanije moraju konsolidirati te postati učinkovitije zbog rastućeg pritiska od izvoza i prekapacitiranosti u industriji. “U zajedničkom pothvatu nećemo primjenjivati i inzistirati na mjerama koje ne bismo morali i sami prihvatiti”, kazao je.

Čelnik britanskog nacionalnog saveza sindikata u čeličnoj industriji Roy Rickhuss kazao je da sindikati s pažnjom dočekuju ove vijesti te prepoznaju industrijsku logiku takvog partnerstva.

You may also like