Home Geopolitika Theresa May protiv referenduma za Škotsku neovisnost

Theresa May protiv referenduma za Škotsku neovisnost

by Marijan Opacak

Britanska vlada ne misli da bi trebalo ponovno organizirati referendum o neovisnosti Škotske, rekao je u srijedu glasnogovornik britanske premijerke Therese May.

Većina Škota podržala je na prošlogodišnjem referendumu ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji, a vladajuća Škotska nacionalna stranka (BNP), koja je poražena na prvom referendumu o neovisnosti Škotske, objavila je da će tražiti ponovno glasovanje o tom pitanju ako se budu ignorirali škotski stavovi prema Brexitu.

List Courier iz škotskog Dundeeja objavio je da May vjeruje da bi škotska premijerka Nicola Sturgeon u roku od dva tjedna mogla zatražiti novi referendum o neovisnosti. U izvješću škotski list tvrdi da May radi na strategiji kako bi se spriječio drugi škotski referendum.

Odgovarajući na pitanje o tom novinskom izvješću, glasnogovornik May je rekao: “Ne vjerujemo da bi se trebao održati drugi referendum. Referendum je održan. Bio je jasan, konačan i legalan. Obje strane su se složile da će prihvatiti rezultat referenduma.”

(Agencije)

Related Posts