Theresa May ima potporu svojih ministara za Brexit

Britanska premijerka Theresa May ima punu potporu svojih ministara za plan o brexitu, kazao je u ponedjeljak njezin glasnogovornik nakon što su plan odbacili dužnosnici EU-a na summitu prošlog tjedna.
Njezina konzervativna stranka duboko je podijeljena oko smjera kojim bi trebali ići pregovori s Europskom unijom o uvjetima razlaza a protivnici u vlastitoj stranci, među kojima je i bivši ministar za brexit, za ponedjeljak su najavili i konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti alternativnu viziju koja počiva na ugovoru o slobodnoj trgovini.

Britanska vlada trebala bi razmotriti tijek pregovora s unijom u ponedjeljak i njezin glasnogovornik potvrdio je da May ostaje predana svome planu za brexit. “Vlada je dala punu potporu njezinu prijedlogu i to je i dalje na snazi”, kazao je glasnogovornik novinarima.

Britanska premijerka trebala bi se tijekom dana sastati i s glavnim koordinatorom za brexit Europskog parlamenta Guyom Verhofstadtom. Jedan od vodećih euroskeptika u Konzervativnoj stranci u ponedjeljak je ocijenio da će britanska premijerka ipak odlučiti u jednom trenutku odbaciti svoju strategiju za održavanje tijesnih veza s Europskom unijom jer takve veze neće imati potporu.

Jacob Rees-Mogg kazao je da se tzv. planu Chequers, nazvanom po ljetnikovcu koji koriste britanski premijeri, protive i europski političari i veliki dio britanske javnosti. “Premijerka je žena jedinstvene mudrosti i stoga će vjerojatno uvidjeti stvarnost da Chequers nema mnogo potpore ni u zemlji ni izvan nje”, kazao je Rees-Mogg.

uropska komisija je u ponedjeljak uputila Velikoj Britaniji “obrazloženo mišljenje” što je drugi korak u postupku povrede prava Europske unije jer u proračun EU-a nije uplatila 2,7 milijardi eura carina na uvezenu kinesku robu.

Komisija je pokrenula postupak protiv Velike Britanije zbog povrede prava EU-a u ožujku ove godine slanjem službene opomene. Postupak je pokrenut nakon što je Ured EU za borbu protiv prijevara (OLAF) ustanovio da su uvoznici u Velikoj Britaniji izbjegli platiti veliki iznose carina koristeći se fiktivnim računima i neispravnim carinskim deklaracijama. Komisija je također utvrdila velike prijevare u britanskim lukama sa snižavanjem vrijednosti robe u razdoblju između 2011. i 2017.

Uvozne carine spadaju u vlastite prihode europskog proračuna. “Unatoč tome što je obavještena o rizicima prijevare pri uvozu tekstila i obuće iz Narodne Republike Kine od 2007. i unatoč tome što je od nje zatraženo da poduzme odgovarajuće kontrolne mjere, Ujedinjena Kraljevina je propustila poduzeti učinkovite mjere kako bi spriječila prijevare”, navodi Komisija.

Velika Britanija sada ima dva mjeseca u kojem može uplatiti utvrđeni iznos u europski proračun, u suprotnom slijedi treći korak u postupku povrede prava Europske unije – upućivanje predmeta na Sud EU-a. Iako je ovdje riječ o postupku povrede prava EU-a koju počini jedna članica, ovaj potez Komisije dolazi u ključnom razdoblju za pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

Utoliko više, što je britanska vlada u pregovorima s EU-om o budućim odnosima predložila “pojednostavljeni carinski sporazum” prema kojem bi Velika Britanija ubirala uvozne carine na robu koja ulazi preko njezina teritorija na krajnje odredište u EU i ta sredstva uplaćivala u europski proračun, a za robu namijenjenu britanskom tržištu primjenjivala bi vlastite carinske tarife. Sada se pokazuje da te obveze nije izvršavala ni kao članica pa se postavlja pitanje kako će se ponašati kada bude izvan EU-a.

Sljedeći mjesec na redovitom summitu EU-a trebale bi se znati ključne odredbe sporazuma o napuštanju Velike Britanije i konture okvira za buduće odnose, što bi onda moglo biti potvrđeno na izvanrednom summitu u studenom. U suprotnom, prijeti opasnost da Velika Britanija napusti EU krajem ožujka sljedeće godine bez ikakva sporazuma, što je scenarij kojeg se svi pribojavaju. Nakon potpisivanja sporazuma potrebno je vrijeme za njegovu ratifikaciju pa se studeni smatra krajnjim rokom do kada bi trebalo imati sporazum koji bi se mogao ratificirati do ožujka sljedeće godine.

Nizozemska ING Grupa izložena je pritisku Europske središnje banke (ECB) da vrati dio poslovanja svojedobno preseljenog u London u kontinentalnu Europu, objavio je u ponedjeljak nizozemski list Het Financieele Dagblad, navodeći izvore upućene u pregovore banke i regulatora.

You may also like