Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica potonule gotovo 3 posto jer su novi podaci potvrdili da se rast kineskog gospodarstva naglo usporava, što bi moglo negativno utjecati na cjelokupno globalno gospodarstvo.  Dow Jones skliznuo je 2,84 posto, na 16.058 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,96 posto, na 1.913 bodova, a Nasdaq indeks 2,94 posto, na 4.636 bodova.

Oštar pad cijena dionica posljedica je podataka o padu proizvodnih aktivnosti u Kini, što je podržalo strahovanja od oštrog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Jučer objavljeni podaci kineskih vlasti pokazuju da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u kolovozu pao s 50 na 49,7 bodova, najnižu razinu u tri godine. Još je slabiji podatak tvrtke Markit, prema kojemu je PMI indeks proizvodne aktivnosti skliznuo na samo 47,3 boda, najnižu razinu od ožujka 2009. godine.

Zbog slabljenja svjetskog gospodarstva i mogućeg povećanja kamata američke središnje banke, u kolovozu su S&P 500, Dow Jones i Nasdaq indeks potonuli između 6,3 i 6,9 posto, što je njihov najveći mjesečni gubitak od 2012. godine.

Ulagači su se nadali da bi rujan mogao početi korekcijom cijena dionica na više, no i jučer su indeksi oštro pali, pa je S&P 500 sada u području korekcije, 10 posto ispod svoje rekordne razine dosegnute u svibnju.

A to bi moglo značiti da se bliži kraj ‘tržištu bikova’, tijekom kojeg su cijene dionica skočile više od 200 posto u odnosu na najniže razine iz financijske krize 2009. godine. “Nakon što je tržište u kolovozu palo po stopama koje nismo vidjeli već godinama, zazvonila su zvona za uzbunu. A nastavak nesigurnosti u vezi Kine dodatno je zabrinuo ulagače”, kaže Mohannad Aama, direktor u fondu Beam Capital Management.

Tim više što se rast svjetskog gospodarstva usporava, na što je jučer upozorila i Christine Lagarde, čelnica MMF-a, kazavši kako se čini da će ove godine rast u svijetu biti slabiji nego što se mislilo prije samo dva mjeseca. Jučerašnja izvješća Markita pokazuju da proizvodna aktivnost u eurozoni stagnira, dok je u SAD-u ISM indeks te aktivnosti u kolovozu skliznuo s 52,7 na 51,1 bod, najnižu razinu od sredine 2013. godine.

Zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, posebice kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, za očekivati je slabljenje potražnju za njima, pa su jučer cijene sirovina oštro pale. Najviše je, više od 7 posto, potonula cijena nafte, nakon snažnog rasta u prethodna tri dana, pa je jučer najveći gubitnik na Wall Streetu bio energetski sektor, s padom za 3,7 posto. I svi ostali sektori izgubili su na vrijednosti.

S druge strane, znatno je, više od 10 posto, skočio VIX indeks ‘straha’ Čikaške burze opcija, dosegnuvši 31,40 bodova, dok dugoročni prosjek tog indeksa iznosi 20 bodova. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica, nakon izuzetnih oscilacija u posljednja tri tjedna od kada je kineska središnja banka neočekivano devalvirala juan kako bi potaknula rast gospodarstva. “Ovakvu nestabilnost na tržištu nismo vidjeli već dugo. Podsjeća me na potrese iz financijske krize 2008.-2009. godine”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

Nakon jučerašnjih gubitaka, Dow Jones sada je u minusu 9,9 posto u odnosu na početak godine, kao i Nasdaq indeks, dok je S&P 500 na gubitku 7 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,03 posto, na 6.058 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,38 posto, na 10.015 bodova, a pariški CAC 2,40 posto, na 4.541 bod.

Related Posts