The Sunday Times: Britanija će prepoloviti porez na dobit

Velika Britanija mogla bi prepoloviti stopu poreza na dobit, na 10 posto, ako Europska unija ne pristane na sporazum o slobodnoj trgovini nakon Brexita, piše Sunday Times, pozivajući se na neimenovani izvor.

Prijedlog o upola nižoj stopi poreza na dobit – u odnosu na trenutnih 20 posto – iznijeli su savjetnici britanske premijerke Therese May a proizlazi iz pojačanih bojazni da će ostale zemlje EU-a zauzeti tvrdi stav u pregovorima o Brexitu, navodi britanski list.

Predloženo smanjenje poreza trebalo bi potaknuti EU da britanskim financijskim institucijama omogući kontinuiran neograničeni pristup jedinstvenom tržištu kroz mogućnosti pružanja prekograničnih financijskih usluga (“passporting”), tumači list.

Na prošlotjednom summitu u Bruxellesu čelnici EU jasno su kazali da neće dopustiti Britaniji da uživa u prednostima članstva u EU, poput neograničenog pristupa tržištu za pojedine sektore, i da istodobno zaobiđe obveze koje donosi članstvo u Uniji. “Kažu da nemamo aduta”, citira Sunday Times neimenovani izvor, upoznat s razmišljanjima britanske vlade. “Zapravo imamo nekoliko jako dobrih karata koje možemo odigrati ako se pokažu tvrdi. Ako odbiju zahtjev o prekograničnom pružanju financijskih usluga i ako najave visoke carine, možemo spustiti stopu poreza na dobit na 10 posto”, navodi list riječi tog izvora.

Upola niža stopa poreza na dobit mogla bi privući tvrtke iz EU-a u Veliku Britaniju, što bi ojačalo britansko gospodarstvo i ugrozilo poziciju Irske kao zemlje s najnižom stopom poreza na dobit među zemljama EU i privlačnog investicijskog odredišta za velike međunarodne tvrtke, tumači Reuters.

Čelnici EU u više su navrata upozoravali da bi britansko ograničavanje slobode kretanja za građane ostalih zemalja EU povuklo za sobom gubitak povlaštenog britanskog pristupa jedinstvenom europskom tržištu.

You may also like