Home Ekonomija The Economist: Nitko ne želi ulagati u Hrvatsku dok se vlada ne stabilizira

The Economist: Nitko ne želi ulagati u Hrvatsku dok se vlada ne stabilizira

by Agencije

Neuspjeli pokušaj Vlade da se zaduži na europskom financijskom tržištu najbolji je pokazatelj u kojoj se mjeri politička kriza počela odražavati na stavove investitora, upozorava Maximilien Lambertson, analitičar londonskog The Economist Intelligence Unita (EIU), skupine stručnjaka vezanih uz poznati tjednik The Economist.

“Odgoda izdavanja euroobveznica početkom ovoga tjedna pokazuje kakav je negativan učinak političkih previranja u Hrvatskoj na percepciju stranih ulagača. No, bez percepcije političke stabilnosti investitori neće biti voljni zemlji ponuditi niže kamatne stope i povoljnije uvjete financiranja”, rekao je Lambertson za Jutarnji list.

‘Njegova ocjena trenutačne političke situacije u zemlji vrlo je kratka i precizna i svodi se na visok stupanj nestabilnosti. Razlozi za to, naravno, leže u odnosima dvaju vodećih partnera u vlasti – HDZ-a i Mosta. Stoga je, ocjenjuju u Londonu, i vrlo vjerojatno preslagivanje unutar postojećeg saziva Sabora ili novi, prijevremeni izbori. No, ako dođe do novih izbora, veliko je pitanje, kažu u EIU, kakav će biti njihov rezultat.

U svakom slučaju, politička nestabilnost ostaje težak uteg u provedbi reformi, koje su Hrvatskoj nužne kako bi poboljšala poslovnu klimu, smanjila nezaposlenost i uhvatila se u koštac s velikim javnim dugom. Iako se hrvatsko gospodarstvo, nakon šest godina recesije, nalazi na putu oporavka, Hrvatska po dinamici oporavka i dalje zaostaje za drugim zemljama u regiji, kažu u EIU. K tome, dodaju, pitanje je i što će generirati gospodarski rast kada završi razdoblje niskih cijena hrane i energenata te kamatnih stopa na svjetskom tržištu. Pomoć će doći iz fondova EU, no to neće biti dovoljno za značajno ubrzanje gospodarskog rasta. Zato u EIU prognoziraju da će hrvatsko gospodarstvo od 2016. do 2020. rasti po prosječnoj godišnjoj stopi od samo 1,8 posto.

Related Posts